ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχαντιστές σκότωσαν 17 Ιρακινούς στρατιώτες με παγιδευμένα φορτηγά

tzichantistes-skotosan-17-irakinoys-stratiotes-me-pagideymena-fortiga-2133531

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 17 Ιρακινούς στρατιώτες με παγιδευμένα φορτηγά αυτοκτονίας χθες σε μια μεγάλη επίθεση εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων που είχαν ανακαταλάβει την δυτική πόλη Ραμάντι τον Δεκέμβριο, είπαν αξιωματικοί του στρατού.

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν επίσης και δύο αστυνομικούς ενώ τραυμάτισαν άλλα οκτώ άτομα σε δύο βομβιστικές ενέργειες αυτοκτονίας στο Αμπού Γκράιμπ έξω από τη Βαγδάτη, μια μέρα αφότου σκότωσαν τουλάχιστον 80 άτομα με βόμβες σε υπαίθρια αγορά και δύο σημεία ελέγχου μέσα στην πρωτεύουσα.

Οι επιθέσεις στη Ραμάντι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στο στρατό από τότε που εξέδιωξε το Ισλαμικό Κράτος από τη δυτική πόλη πριν από πέντε μήνες.

Ένας συνταγματάρχης είπε στο Ρόιτερς ότι οι τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 17 στρατιώτες με παγιδευμένα φορτηγά αυτοκτονίας στην πόλη Τζαράισι, 10 χιλιόμετρα δυτικά της Ραμάντι. Επίσης, περικύκλωσαν ένα σύνταγμα στρατού, κυρίευσαν μια γέφυρα και διέκοψαν τη διέλευση σε ένα δρόμο στρατηγικής σημασίας για προμήθειες ο οποίος συνδέει τη Ραμάντι με την περιφέρεια Τιρτάρ πιο βόρεια, είπαν πηγές του στρατού.

Ο δρόμος άνοιξε αργότερα αφού επιθέσεις από την συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στις κυβερνητικές δυνάμεις να επανακτήσουν τον έλεγχο της διόδου προμηθειών. Παρά τις ενισχύσεις του στρατού, όμως, οι τζιχαντιστές είχαν διεισδύσει σε βορεινές κατοικημένες περιοχές μέχρι το βράδυ και πυροδοτούσαν όλμους εναντίον κυβερνητικών θέσεων απέναντι από τον Ευφράτη ποταμό.