Νεκρός ανώτατος αξιωματικός της Χεζμπολάχ

Νεκρός ανώτατος αξιωματικός της Χεζμπολάχ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ενα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, ο Μουσταφά Μπαντρεντίν, υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της σιιτικής οργάνωσης στη Συρία, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Ο θάνατος του Μπαντρεντίν καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση, που μάχεται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Χεζμπολάχ έχει χάσει τουλάχιστον τέσσερα ανώτατα στελέχη της στα πεδία των μαχών της Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ πολλοί Ιρανοί ανώτατοι αξιωματικοί συγκαταλέγονται και αυτοί στα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Σε ρεπορτάζ του λιβανικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μαγιαντίν, ο θάνατος του Μπαντρεντίν αποδόθηκε σε επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, η οποία έχει επανειλημμένως πλήξει στόχους της σιιτικής οργάνωσης στο εσωτερικό της Συρίας, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2011.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ισραηλινής εμπλοκής στον θάνατο του στρατιωτικού επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μέλος του υπουργικού συμβουλίου, Ζεέφ Ελκίν, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Μπαντρεντίν είχε συλληφθεί στο Κουβέιτ το 1983 και είχε κατηγορηθεί για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Την απελευθέρωσή του είχαν ζητήσει οι αεροπειρατές της πτήσης TWA 847, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κάιρο – Σαν Ντιέγκο μέσω Αθηνών, το 1985. Ο Μπαντρεντίν απελευθερώθηκε από τις φυλακές του Κουβέιτ, μετά την εισβολή του ιρακινού στρατού στη χώρα το 1990.

Τουλάχιστον 1.200 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή