Περιπολίες Κινέζων αστυνομικών σε Ρώμη και Μιλάνο

Περιπολίες Κινέζων αστυνομικών σε Ρώμη και Μιλάνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Κινέζοι αστυνομικοί άρχισαν να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με Ιταλούς συναδέλφους τους, στο πλαίσιο πειραματικού προγράμματος αστυνομικής συνεργασίας σε Ρώμη και Μιλάνο. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας σε Κινέζους τουρίστες, καθώς η Ιταλία υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζους επισκέπτες.

Ο κινεζικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία στην Ευρώπη. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όμως, πολλοί Κινέζοι εξέφρασαν ανησυχία να επισκεφθούν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ιταλία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί πειραματικό πρόγραμμα αστυνομικής συνεργασίας, με στόχο να καθησυχάσει τους Κινέζους επισκέπτες της.

Μία από τις πρώτες «αποστολές» των Κινέζων αστυνομικών, που περιπολούσαν στην Πιάτσα ντελ Πόπολο της Ρώμης, ήταν να προσφέρουν βοήθεια σε δύο απελπισμένους Βέλγους τουρίστες.

«Το πορτοφόλι ενός Βέλγου επισκέπτη εκλάπη την ώρα που περίμενε στην ουρά του εστιατορίου MacDonalds. Εχασε πολλές πιστωτικές κάρτες και πρέπει τώρα να τηλεφωνήσει στην τράπεζά του για να τις ακυρώσει», λέει ο Πανγκ Μπο, υποδιοικητής της αστυνομικής δύναμης της κινεζικής πόλης Γκουανγκζού στη Νότια Κίνα, που περιπολεί σήμερα στη Ρώμη.

Ο Πανγκ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αιώνια Πόλη ως τουρίστας πριν από 14 χρόνια και υπηρετούσε ως μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία, ενώ λέει ότι οι συμπατριώτες του καλωσορίζουν την παρουσία του στους δρόμους της πόλης.

«Οταν Κινέζοι τουρίστες μάς είδαν για πρώτη φορά, εξέφραζαν την έκπληξή τους και μας είπαν πόσο χαίρονται να βλέπουν εδώ Κινέζους αστυνομικούς που φορούν κινεζικές αστυνομικές στολές. Αν ήμουν στη θέση τους, θα ένιωθα το ίδιο», λέει ο Πανγκ.

Η τετράδα αστυνομικών της περιπόλου (δύο Ιταλοί και δύο Κινέζοι) τραβάει αμέσως την προσοχή, καθώς περπατά αργά κατά μήκος της Βία ντελ Κόρσο, ενός από τους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Ρώμης. Ο Πανγκ Μπο σταματά μάλιστα για να συνομιλήσει σε Κινέζους τουρίστες, που του λένε ότι έχουν ενημερωθεί για κοινές αυτές περιπολίες. Πέρα από τους τουρίστες, όμως, 266.000 Κινέζοι διαμένουν μόνιμα στην Ιταλία.

Ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αλεσάντρο Πάνσα εξηγεί ότι οι κοινές περιπολίες αποτελούν μέρος νέας πολιτικής εκ του σύνεγγυς αστυνόμευσης, αλλά και ευρύτερη στρατηγική επένδυση.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει σε βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας, στην ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας και της τρομοκρατίας, που πλήττει τις χώρες μας», λέει ο Πάνσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, ένας από τους κύριους στόχους των κοινών περιπολιών –και ίσως ο πιο δύσκολος– είναι η προσπάθεια να σπάσει ο κώδικας σιωπής που διέπει τις συμπεριφορές της κινεζικής κοινότητας στην Ιταλία.

Αυτός ο κώδικας σιωπής προστατεύει πολλές παράνομες δραστηριότητες, με τις κινεζικές συμμορίες (οι τριάδες) να έχουν συνασπισθεί με την ιταλική μαφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή