Βραζιλία: Μήνυμα Τεμέρ για εθνική ενότητα

Βραζιλία: Μήνυμα Τεμέρ για εθνική ενότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για αποκατάσταση της εθνικής ενότητας απηύθυνε, στο πρώτο του διάγγελμα, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Γερουσίας για την παραπομπή της εκλεγμένης προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, γεγονός που προκάλεσε την προσωρινή τουλάχιστον έκπτωση από το αξίωμά της.

Ο 75χρονος κεντροδεξιός πολιτικός, ο οποίος είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος σε συμμαχία με την αριστερών καταβολών Ρούσεφ, αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της, διεμήνυσε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι «να σταματήσει την ελεύθερη πτώση» της οικονομίας και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Βραζιλίας στις διεθνείς αγορές. «Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οσο συντομότερα το επιτύχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η επιστροφή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Τεμέρ στο πρώτο του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο.

Στα 13 χρόνια διακυβέρνησης της Βραζιλίας από το αριστερόστροφο Κόμμα Εργατών, εκατομμύρια πολίτες βγήκαν από τη φτώχεια. Την τελευταία διετία, ωστόσο, η εθνική οικονομία συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 4% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει το 10%. Απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης των αγορών, ο Τεμέρ εννοεί να ακολουθήσει πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας, διακινδυνεύοντας μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις σε μια ήδη βαθύτατα διχασμένη Βραζιλία.

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον ο «μήνας του μέλιτος» για την κυβέρνηση Τεμέρ θα διαρκέσει πολύ, αρκετοί μάλιστα πιθανολογούν ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές δοκιμασίες ακόμη και προ των Ολυμπιακών Αγώνων, που πρόκειται να διεξαχθούν τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η δημοτικότητα του Τεμέρ είναι ακόμη χαμηλότερη και από εκείνη της Ρούσεφ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρουν μόλις το 1-2% των πολιτών να προτίθενται να τον ψηφίσουν σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πρόσθετο πονοκέφαλο για τον Τεμέρ συνιστούν οι εν εξελίξει δικαστικές έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς και ιδίως για το μέγα σκάνδαλο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων Petrobras, στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα στελεχών του κόμματός του, ενδεχομένως δε και ο ίδιος.

Αρνητικές εντυπώσεις σε μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης κοινωνίας προκάλεσε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Τεμέρ. Για πρώτη φορά από την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), δεν συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο ούτε μία γυναίκα, όπως δεν συμμετέχει ούτε ένας μαύρος ή μιγάς – κατηγορίες που αντιστοιχούν στο 51% του πληθυσμού. Οι New York Times, στο σχετικό ρεπορτάζ, κάνουν λόγο για «κυβέρνηση ηλικιωμένων, λευκών ανδρών» και σημειώνουν ότι στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται ένας υπουργός επιστημών που… απορρίπτει τον Δαρβίνο και ένας μεγιστάνας της παραγωγής σόγιας που ευθύνεται για την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων τροπικού δάσους στην Αμαζονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή