Αυστρία – Ιταλία: Χωρίς ελέγχους στο Μπρένερ

Αυστρία – Ιταλία: Χωρίς ελέγχους στο Μπρένερ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα και ο Ιταλός ομόλογός του Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσαν χθες ότι, προς ώρας, δεν θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι στο πέρασμα Μπρένερ, λόγω των περιορισμένων διελεύσεων προσφύγων και μεταναστών. Οι ενέργειες της Αυστρίας για την ανέγερση φράχτη στο αλπικό πέρασμα που συνδέει τη Βόρεια με τη Νότια Ευρώπη είχαν προξενήσει οξύτατες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει στο σημείο του περάσματος οργισμένη διαδήλωση.

Ο φράχτης, που επρόκειτο να έχει μήκος 370 μ. και ύψος 4 μ., είχε χαρακτηρισθεί από την αυστριακή κυβέρνηση εργαλείο για να μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τα σύνορα «ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα».

«Η λύση της Ιταλίας είναι ειλικρινής, αυστηρή, σαφής και απλή», δήλωσε ο Αλφάνο από τα σύνορα, όπου συνάντησε τον Αυστριακό ομόλογό του. «Εργαστήκαμε για να αποτρέψουμε τους μετανάστες από το να φθάσουν στο Μπρένερ και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτόν τον σκοπό. Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να έρθει εδώ για να να περάσει στην Αυστρία θα μεταφέρεται πάλι στην Ιταλία. Οι πρόσφυγες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κόπος τους είναι μάταιος».

Ο Σομπότκα επαίνεσε τον ρόλο της Ιταλίας και ευχήθηκε «το Μπρένερ να βλέπει συνεχή ροή τουριστών, όχι μόνο προσφύγων. Δεν πρέπει πια να υπάρχει η δυνατότητα παράνομης διάσχισης των συνόρων».

Η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι είχε προηγηθεί η απόρριψη, από την πλευρά της Ε.Ε., του αιτήματος της Αυστρίας για προληπτική άδεια επιβολής συνοριακών ελέγχων στο Μπρένερ. Αντιθέτως, εγκρίθηκαν τα αιτήματα για παράταση κατά έξι μήνες των συνοριακών ελέγχων στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία, στη Δανία και στη Νορβηγία.

O γερμανικός Τύπος υποδέχθηκε την είδηση ότι δεν θα κλείσει το Μπρένερ με ανακούφιση. «Οσοι σχεδιάζουν διακοπές στην Ιταλία μπορούν να ανασάνουν. Ο κίνδυνος πολύωρης αναμονής στο πιο σημαντικό πέρασμα των Αλπεων για την ώρα εκλείπει», ανέφερε η εφημερίδα «Μπιλντ», επισημαίνοντας ότι κατά του κλεισίματος είχε ταχθεί η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ.

Υπέρ κατασκευής φράχτη

Αντιθέτως, υπέρ του κλεισίματος είχε ταχθεί ο υπουργός Αμυνας Ντε Μεζιέρ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Ζεεχόφερ και το αυστριακό ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας.

Πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να φθάνουν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική, αλλά η Ρώμη τούς συγκρατεί μακριά από τα σύνορα. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι 800 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν προχθές στη Μεσόγειο δεν ήταν «κυρίως Σύριοι», όπως είχε ειπωθεί αρχικά, αλλά υπήκοοι χωρών της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες για την ανάσυρση των σορών των θυμάτων του πολύνεκρου περυσινού ναυαγίου συνεχίζονται με συχνές διακοπές λόγω θαλασσοταραχής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι θα απομακρύνει όλες τις σορούς από το ναυάγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή