ΚΟΣΜΟΣ

Στα ξένα κεφάλαια προσβλέπει η Σαουδική Αραβία

sta-xena-kefalaia-prosvlepei-i-saoydiki-aravia-2133712

Με το βλέμμα στα κεφάλαια των ξένων επενδυτών, η Σαουδική Αραβία προχωρεί σε χαλάρωση των όρων που διέπουν τη συμμετοχή ξένων σε εταιρείες ενώ έχει ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ριάντ (CMA), εφεξής κάθε ξένος θεσμικός επενδυτής θα μπορεί να ελέγχει άμεσα μερίδιο έως 10% μιας εισηγμένης εταιρείας στο χρηματιστήριο της χώρας. Πρόκειται για σημαντική χαλάρωση καθώς ώς τώρα το ανώτατο όριο ήταν 5%. Το Ριάντ υιοθέτησε εξαιρετικά προσεκτική στάση πέρυσι τον Ιούνιο όταν επέτρεψε για πρώτη φορά τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε εταιρείες της χώρας. Ετσι μαζί με άλλους περιορισμούς και απαιτήσεις που έθεσε το περασμένο έτος, καταργεί πλέον το ανώτατο όριο του 10%, επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο της χώρας, το οποίο μπορεί να κατέχει αθροιστικά ένας ξένος επενδυτής. Διατηρεί, πάντως, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε κάθε εταιρεία καθώς το άθροισμα των μεριδίων όλων των ξένων επενδυτών σε μια εταιρεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 49%.

Ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα, δρομολογεί πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με πρώτη την πώληση του 5% της Aramco, της ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, το χρηματιστήριο του Ριάντ δεν θα μπορούσε να απορροφήσει αυτόν τον όγκο μετοχών χωρίς την εισροή ξένων κεφαλαίων. Εχει προηγηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε προ ημερών ο πρίγκιπας Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν, με σκοπό τον μετασχηματισμό της οικονομίας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από τις εξαγωγές πετρελαίου. Αιτία της στροφής του Ριάντ είναι σαφώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Πάντως, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε και πέρυσι το 70% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας.