90% λιγότερες αφίξεις προσφύγων τον Απρίλιο

90% λιγότερες αφίξεις προσφύγων τον Απρίλιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μείωση της τάξης του 90% σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, ως αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, όμως, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, ανέφερε ότι η συμφωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο, εξαιτίας εμπλοκής στο θέμα της άρσης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Μποζκίρ αντικατοπτρίζουν την επίμονη άρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρήσει στις ευρωπαϊκές πιέσεις για τροποποίηση του δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος περιορίζει –σύμφωνα με τους Ευρωπαίους– την ελευθερία της έκφρασης. «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Η Κομισιόν πρέπει να βρει νέα συνταγή», είπε ο κ. Μποζκίρ.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης (ΙΟΜ) δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα 3.360 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάσθηκαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από 26.971 που αφίχθησαν τον Μάρτιο, μείωση της τάξης του 88%.

Η δραστική συρρίκνωση του αριθμού των αφίξεων ακολούθησε τη συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία αποδέχθηκε την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα σημαντικά κίνητρα, όπως οικονομική βοήθεια ύψους μέχρι 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες στην Ευρώπη.

Τη μείωση των αφίξεων προσφύγων στα ελληνικά νησιά επιβεβαίωσε χθες και ο ευρωπαϊκός Frontex, αναφέροντας ότι τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 2.700 αφίξεις.

«Ο συνολικός αριθμός αφίξεων για όλο τον μήνα Απρίλιο είναι μικρότερος από τους αριθμούς των ημερήσιων αφίξεων στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των μηνών έξαρσης του περασμένου έτους», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

Ο κύριος όγκος της προσφυγικής ροής έχει πλέον μετατοπισθεί στη Λιβύη και την Ιταλία. «Για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, περισσότερες αφίξεις προσφύγων καταγράφηκαν στην Ιταλία από ό,τι στην Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, Ουίλιαμ Σπίντλερ. Τον Απρίλιο, 9.149 πρόσφυγες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, με προορισμό της ιταλικές ακτές.

Στο μεταξύ, η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία θα χαρακτηρίζονται εφεξής «ασφαλείς χώρες». Αυτό θα επιτρέπει τον ταχύτερο επαναπατρισμό μεταναστών από τις χώρες αυτές, αποθαρρύνοντας παράλληλα νέες αφίξεις υπηκόων των τριών αυτών κρατών της Βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή