Στον Λευκό Οίκο οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών

Στον Λευκό Οίκο οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη και δείπνο με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών είχε χθες στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Δανίας βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο το πρωί της Παρασκευής για μια μέρα συζητήσεων πάνω σε θέματα τρομοκρατίας, εξτρεμισμού, μετανάστευσης, περιβάλλοντος και πυρηνικής ασφάλειας.

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, η ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση του Ι.Κ. και κυρίως η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία αφορά πιο άμεσα τις σκανδιναβικές χώρες, λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας με την τελευταία. Η ουκρανική κρίση και η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θορύβησαν έντονα τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, λόγω των ιστορικών τριβών τους με τη Σοβιετική Ενωση, δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή. Ταγμένος στην αναχαίτιση περαιτέρω επιθετικών κινήσεων από την πλευρά της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα συμβάλει στην εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας τη στήριξή του στους Βορειοευρωπαίους συμμάχους του.

Ο Λεύκος Οίκος χαρακτήρισε τη σύσκεψη «διπλωματικό περίπατο στο πάρκο». Ο Αμερικανός πρόεδρος εγκωμίασε τις ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές πολιτικές των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, την οποία η αμερικάνικη κυβέρνηση θεωρεί σημείο-κλειδί της κληρονομιάς που θα αφήσει ο Αμερικανός πρόεδρος με το πέρας της θητείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή