Ανετο, ευέλικτο το καινούργιο Suzuki Baleno

Ανετο, ευέλικτο το καινούργιο Suzuki Baleno

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικό «παρών» στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αυτοκινήτων, τα σουπερμίνι κατηγορίας Β, δηλώνει η Suzuki με το καινούργιο compact hatchback Baleno, με στόχο να αυξήσει το μερίδιο πωλήσεών της τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Baleno είναι από τα 20 νέα μοντέλα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλάνο «SUZUKI NEXT 100» έως το 2020, μέσω του οποίου η ιαπωνική μάρκα θα ενδυναμώσει την παρουσία της και θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη για τα επόμενα 100 χρόνια.

Το νέο hatchback, που κατασκευάζεται στην Ινδία από τη Maruti Suzuki, «χτίστηκε» πάνω σε νέας γενιάς πλατφόρμα, η οποία του επέτρεψε να διαμορφώσει μια στιβαρή, κομψή, ευρύχωρη, αεροδυναμική κατασκευή μήκους κάτω των τεσσάρων μέτρων που σε συνδυασμό με τον νέο «χιλιάρη» κινητήρα Boosterjet αλλά και τον 1.2 Dualjet εξασφαλίζουν ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Στο εσωτερικό και με εξαίρεση το «σκληρό» πλαστικό του μονοκόμματου ταμπλό, εμφανείς είναι η υψηλή εργονομία, η ποιότητα των υλικών και η ευρυχωρία. Ο πίνακας οργάνων με τις καμπύλες γραμμές του και οι τεχνολογικές καινοτομίες του εσωτερικού παρέχουν στον οδηγό όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, κάνοντας την οδηγική εμπειρία με το νέο Baleno πιο άνετη και πιο ευχάριστη. Η 4,2 ιντσών έγχρωμη οθόνη LCD στον πίνακα οργάνων απεικονίζει στοιχεία όπως την αναπτυσσόμενη δύναμη G, την κατανάλωση καυσίμου, την ισχύ και τη ροπή του κινητήρα. Τα εμπρός καθίσματα προσφέρουν επαρκή χώρο για τους ώμους των επιβατών, ενώ τα πίσω καθίσματα προσφέρουν άπλετο χώρο για τα γόνατα, χάρη στην απόσταση των 805 χλστ. από τα εμπρός. Ο πολυμορφικός χώρος αποσκευών αγγίζει τα 355 λίτρα, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλα τα hatchback μοντέλα της κατηγορίας Β.

Το νέο Baleno ενσωματώνει μια σειρά νέων συστημάτων ασφάλειας, όπως το Radar Brake Support (RBS), το οποίο εντοπίζει τυχόν άλλο όχημα που βρίσκεται εμπρός και ανάλογα με την κατάσταση:

• ειδοποιεί τον οδηγό,

• ενεργοποιεί αυτόματα ελαφριά τα φρένα για να προειδοποιήσει τον οδηγό,

• ενεργοποιεί τη λειτουργία υποβοήθησης πέδησης,

• φρενάρει αυτόματα το όχημα.

Η Suzuki τοποθέτησε στο νέο Baleno δύο σύγχρονους βενζινοκινητήρες τεχνολογίας 1.0 και 1.2 λίτρων οι οποίοι εξασφαλίζουν δυναμική οδηγική συμπεριφορά και μεγάλη οικονομία καυσίμου. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κινητήριων συνόλων είναι:

• Turbo βενζινοκινητήρας 1.0 Boosterjet άμεσου ψεκασμού με ισχύ 112 ίππους και μέγιστη ροπή 170 Nm μόλις από τις 2.000 έως τις 3.500 σ.α.λ. Οι εκπομπές CO2 είναι 103g/km. Συνδυάζεται είτε με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

• Ατμοσφαιρικός 1.2 Dualjet με ισχύ 90 ίππους και ροπή 120 Nm. Οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 98 g/km. Συνδυάζεται με 5τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ή με ημιαυτόματο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT). Ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρεται και με το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS, το οποίο χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια (ISG – Integrated Starter Generator) για την υποβοήθηση του κινητήρα κατά την επιτάχυνση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω της πέδησης, η λειτουργία της ηλεκτρογεννήτριας ISG, βελτιώνει την οικονομία καυσίμου υποστηρίζοντας μερικώς τον βενζινοκινητήρα, αναπληρώνοντας το επιπλέον καύσιμο που απαιτείται σε περιπτώσεις υψηλών καταναλώσεων ενέργειας, όπως η εκκίνηση από στάση και η επιτάχυνση. Επιπρόσθετα, το SHVS χρησιμοποιεί μια συμπαγή, ταχείας φόρτισης μπαταρία ιόντων λιθίου, επιτρέποντας έτσι τη συχνή υποβοήθηση του κινητήρα.

Το Baleno ενσωματώνει ιδανικά όλα εκείνα τα στοιχεία που περιμένει κανείς από ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους: σχεδιασμό, χρηστικότητα, άνεση, ευκινησία, ποιότητα κύλισης και οικονομία καυσίμου.

Οι τιμές του

Οι τιμές διάθεσης (με το όφελος απόσυρσης) του νέου Baleno διαμορφώνονται ως εξής:

• 1.2 GL 90HP: 11.340 ευρώ

• 1.2 GL+ 90HP: 11.990 ευρώ

• 1.2 GLX 90HP: 13.480 ευρώ

• 11.2 GLX SHVS  90HP: 14.710 ευρώ

• 1.0 GL 112HP: 12.660 ευρώ

• 1.0 GLX 112HP: 15.312 ευρώ

Top στα off-road και SUVτα Jeep Renegade και Wrangler

Διευρύνουν τον κατάλογο των διακρίσεων που έχουν συγκεντρώσει ως τα καλύτερα SUV και Off-Road οχήματα στην κατηγορία τους, τα μοντέλα της Jeep Renegade και Wrangler. Πρόσφατα το Renegade ανακηρύχθηκε ως Νο1 SUV/Off-Road όχημα εισαγωγής (αξίας έως 30.000 ευρώ) από τους 260.000 αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού Auto Bild Allrad, ενώ κατέκτησε και τη δεύτερη θέση στη συνολική κατάταξη των SUV Off-Roaders, στην οποία περιλαμβάνεται και όλος ο γερμανικός ανταγωνισμός. Στην ίδια ψηφοφορία, οι αναγνώστες του Auto Bild Allrad επέλεξαν τo Jeep Wrangler ως το καλύτερο Off-Road SUV όχημα εισαγωγής αξίας 30.000-50.000 ευρώ και παράλληλα του απένειμαν και τη δεύτερη θέση στη συνολική κατάταξη. Σημειώνεται ότι το νέο Jeep Renegade, που ανακηρύχθηκε και «Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016», διατίθεται σε τετρακίνητες και δικίνητες εκδόσεις με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από τα 1.4 μέχρι τα 2.0 λίτρα και την κατανάλωση να ξεκινά από μόλις 4,4 λ./100 χλμ..

Η Volvo στοχεύει στο 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα έως το 2025

Με στόχο όλα τα μοντέλα της να διαθέτουν τουλάχιστον δύο υβριδικές εκδόσεις από το 2019, η Volvo Cars επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να έχει ηγετική θέση στην ηλεκτροκίνηση την επόμενη δεκαετία. Το 2019 η σουηδική εταιρεία θα λανσάρει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της Volvo Cars κ. Χάκαν Σάμουελσον, η μάρκα το 2025 φιλοδοξεί να έχει διαθέσει παγκοσμίως ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Volvo Cars έχει αναπτύξει δύο εντελώς νέες αρχιτεκτονικές: SPA (Scalable Product Architecture – Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος) και CMA (Compact Modular Architecture – Σπονδυλωτή Compact Αρχιτεκτονική), οι οποίες είναι σε θέση να «φιλοξενήσουν» τόσο υβριδικές όσο και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Οι σειρές 90 και 60 θα χρησιμοποιούν τη SPA, ενώ η σειρά 40, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερες εκδόσεις απ’ ό,τι σήμερα, θα βασιστεί στη CMA. Ολα αυτά τα μοντέλα θα παρουσιαστούν και σε ηλεκτρικές εκδόσεις. Η Volvo Cars έχει εντάξει τη δέσμευση αυτή που την έχει ονομάσει «omtanke» (στα σουηδικά υποδηλώνει εκτίμηση, σεβασμό και φροντίδα), στο γενικότερο στρατηγικό πρόγραμμα αειφορίας της εταιρείας που είναι στο επίκεντρο του επιχειρηματικού modus operandi στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή