Παύση της Ντίλμα Ρούσεφ μέχρι την ετυμηγορία

Παύση της Ντίλμα Ρούσεφ μέχρι την ετυμηγορία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος εποχής για τη Βραζιλία σηματοδοτεί η απόφαση της Γερουσίας της χώρας να παυθεί από τα καθήκοντά της η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ για διάστημα έξι μηνών, ενόσω διαρκεί η δικαστική διερεύνηση των κατηγοριών εις βάρος της.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας θα δικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο για αλλοίωση δεδομένων προεκλογικών δαπανών, ενώ δικαστές της θα είναι μέλη της Γερουσίας, πολλοί από αυτούς υπόδικοι για πολύ σοβαρότερα αδικήματα διαφθοράς. Το γεγονός ότι ανάλογες δημοσιονομικές «ατασθαλίες» προηγούμενων κυβερνήσεων δεν διώχθηκαν, δείχνει πως η δίωξη της Ρούσεφ είναι πρωτίστως πολιτική.

Τα ποσοστά δημοτικότητας της προέδρου μετά την εκλογή της το 2010 ήταν από τα μεγαλύτερα τα οποία είχαν καταγραφεί ποτέ στη Βραζιλία. Η αγάπη των ψηφοφόρων για τη Ρούσεφ υποχώρησε, όμως, καθώς η χώρα βιώνει τη βαθύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, με ποσοστό 60% των Βραζιλιάνων να υποστηρίζουν την παραίτησή της και μόλις 10% να τη στηρίζουν.

Παρά ταύτα, η πλειονότητα των Βραζιλιάνων –ακόμη και πολλοί πολιτικοί αντίπαλοί της– αναγνωρίζει ότι η Ντίλμα Ρούσεφ υπήρξε ένα από τα λιγότερο διεφθαρμένα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα. Σε αντίθεση με τις απρεπείς και βίαιες σκηνές στην Κάτω Βουλή, οι περισσότεροι γερουσιαστές εμφανίστηκαν σκεπτικοί, εξερχόμενοι τα ξημερώματα της Παρασκευής από την αίθουσα. Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τη θλίψη τους και παραδέχθηκαν ότι συναίνεσαν στην παύση της προέδρου εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης και της πολιτικής αναταραχής.

Τα σχέδια του Μισέλ Τεμέρ

Ποσοστό 70% των κατοίκων φέρεται να επιθυμεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, όμως, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ο Τεμέρ αναμένεται να διορίσει υπουργικό συμβούλιο αποτελούμενο από κεντροδεξιούς πολιτικούς, χωρίς καμία γυναίκα και ελάχιστους μαύρους ή μιγάδες.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Τεμέρ, πάντως, είναι σχεδόν εξίσου χαμηλά όσο και αυτά της απερχόμενης προέδρου, ενώ το όνομά του έχει εμπλακεί στο ευρύτατο σκάνδαλο δωροδοκιών της πετρελαϊκής Petrobras. Πολλά μέλη του μελλοντικού του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο αυτό.

Η αρχή της θητείας του Τεμέρ πραγματοποιείται κάτω από τους χειρότερους οιωνούς. Οι οπαδοί του Εργατικού Κόμματος της Ρούσεφ έχουν δεσμευθεί να κινητοποιηθούν εναντίον του, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν ήδη την Πέμπτη στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γερουσία.

Παρότι οι οπαδοί της Ντίλμα Ρούσεφ ελπίζουν πως η πρώην πρόεδρος θα επανέλθει στην ενεργό πολιτική, καθώς εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα αθωωθεί από κάθε κατηγορία, η προοπτική αυτή μοιάζει ιδιαίτερα απομακρυσμένη, μιας και ο Τεμέρ ελέγχει πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας τη δυνατότητα να διορίσει περισσότερους από 10.000 δημόσιους υπαλλήλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή