Εξαίρεση της Λιβύης από το εμπάργκο όπλων αποφάσισαν στη Βιέννη

Εξαίρεση της Λιβύης από το εμπάργκο όπλων αποφάσισαν στη Βιέννη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης στον αγώνα της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη για το λιβυκό ζήτημα.

Οπως δήλωσε, μετά το πέρας της διάσκεψης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος προήδρευε των εργασιών της μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, δεν τέθηκε ζήτημα νέας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, κάτι που ήδη είχε αποκλείσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στην παροχή βοήθειας στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ώστε να αντιμετωπίσει η ίδια αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκπρόσωποι 15 ευρωπαϊκών και γειτονικών κρατών που συγκεντρώθηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να εξαιρέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης από το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα από τα Ηνωμένα Εθνη. Σχετικό αίτημα υπέβαλε επίσημα στον ΟΗΕ η διεθνώς αναγνωρισμένη «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σαράτζ, η οποία σχηματίστηκε τον Μάρτιο και ανέλαβε την εξουσία στην πρωτεύουσα Τρίπολη στα τέλη του ίδιου μήνα. Το εμπάργκο όπλων επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτά να καταλήξουν σε τρομοκρατικές ομάδες ή αντίπαλες πολιτοφυλακές που συντηρούν τον εμφύλιο πόλεμο.

Η Λιβύη παραδόθηκε στο χάος των αλληλοσυγκρουόμενων φυλών και συμμοριών μετά την επέμβαση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, το 2011. Τζιχαντιστές που δηλώνουν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS) εκμεταλλεύθηκαν το κενό εξουσίας και δημιούργησαν ισχυρά προγεφυρώματα στη Λιβύη, με επίκεντρο τη γενέτειρα του Καντάφι, τη Σύρτη. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν από το ISIS το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Σύρτης για ισχυρά τρομοκρατικά πλήγματα εναντίον γειτονικών χωρών, αλλά και στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου.

Η νεοπαγής κυβέρνηση του Σαράτζ εξασφάλισε την υποστήριξη των περισσότερων φυλών και φατριών της δυτικής Λιβύης, γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, και ελέγχει τόσο την κεντρική τράπεζα της χώρας όσο και την εθνική εταιρεία πετρελαίων. Δεν έχει καταφέρει, ωστόσο, μέχρι τώρα να εξασφαλίσει υποστήριξη από τις φυλές και την αντίπαλη κυβέρνηση, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, με έδρα το Τομπρούκ, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου εδρεύει επίσης και το εκλεγμένο Κοινοβούλιο της χώρας.

Πρόσθετη πηγή ανησυχίας αποτελεί η άρνηση του ισχυρής επιρροής στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ –ο οποίος μέχρι σήμερα συμμαχεί με την κυβέρνηση του Τομπρούκ– να αναγνωρίσει τη διοίκηση του Σαράτζ. Μάλιστα, ο Χάφταρ δήλωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να ξεκινήσει, με τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, εκστρατεία για την απελευθέρωση της Σύρτης από το Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που θα μπορούσε να βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στη δυτική και στην ανατολική Λιβύη και να εμποδίσει την εδραίωση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις Ομπάμα εναντίον της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν εγκατασταθεί, από τα τέλη του 2015, σε δύο φυλάκια, το ένα στο δυτικό και το άλλο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με βασική αποστολή τον αγώνα εναντίον του Ι.Κ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή