Εσωκομματική κρίση στο ΜΗΡ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του την προεδρία της Δημοκρατίας, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την κυβέρνηση, με τελευταίο σταθμό τον εξαναγκασμό του Αχμέτ Νταβούτογλου σε παραίτηση, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει βαλθεί να ελέγξει και την… αντιπολίτευση, ή τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα της.

Αυτό υποδηλώνουν, το λιγότερο, τα τραγελαφικά γεγονότα της Κυριακής, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, εμπόδισαν τους «αντάρτες» του αντιπολιτευόμενου Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) να πραγματοποιήσουν έκτακτο συνέδριο με στόχο την αντικατάσταση του ευρέως αμφισβητούμενου ηγέτη του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί – ενδεχόμενο, το οποίο ο Ερντογάν έχει ισχυρούς λόγους να απεύχεται.

Επικεφαλής του ΜΗΡ εδώ και 19 συναπτά έτη, ο Μπαχτσελί αντιμετωπίζει διογκούμενη εσωτερική αμφισβήτηση από την επομένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Σ’ εκείνη την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, το ΜΗΡ έχασε τις μισές έδρες του (από 80, περιορίστηκε στις 40) έναντι των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, κατρακυλώντας στην τέταρτη θέση, πίσω κι από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, κάτι που ισοδυναμούσε με ανάθεμα για τον ακροδεξιό υπερεθνικιστικό πολιτικό σχηματισμό. Ηδη τέσσερα κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του Μπαχτσελί, με επικρατέστερη την πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Αξενέρ. Περισσότερα από 500 μέλη του ΜΗΡ υπέγραψαν πρόσφατα έκκληση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, με θέμα την αλλαγή ηγεσίας, το συντομότερο δυνατόν. Την Κυριακή, περίπου 5.000 μέλη και οπαδοί του ΜΗΡ, κρατώντας τουρκικές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αγκυρας, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Σε μια επίδειξη ενότητας έναντι του Μπαχτσελί, οι τέσσερις «δελφίνοι» προσήλθαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο ξενοδοχείο, συνοδευόμενοι από αυτοκινητοπομπή υποστηρικτών τους. Εκεί, όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που τοποθέτησαν κάγκελα και εκτοξευτήρες νερού για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Είχε προηγηθεί προσφυγή του Μπαχτσελί στη Δικαιοσύνη και αντιφατικές αποφάσεις δύο τουρκικών δικαστηρίων. Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας θα λάβει απόφαση επί του θέματος σε περίπου ένα μήνα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις ηγέτες των «ανταρτών» κατηγορούν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν για «πραξικόπημα» με στόχο την πάση θυσία διαιώνιση του Μπαχτσελί στο αξίωμά του. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται τις ψήφους των βουλευτών του ΜΗΡ προκειμένου να εξασφαλίσει την ενισχυμένη πλειοψηφία ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση του ΑΚΡ για αναθεώρηση του συντάγματος, στην κατεύθυνση της προεδρικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενδεχόμενη αντικατάσταση του Μπαχτσελί από την Αξενέρ θα ενισχύσει την εκλογική επιρροή του ΜΗΡ, κυρίως εις βάρος του επίσης δεξιού ΑΚΡ. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποχρεωνόταν να στηρίζεται σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΑΚΡ-ΜΗΡ, γεγονός που θα δημιουργούσε εκ των πραγμάτων μηχανισμούς εξισορρόπησης στην ολοένα και περισσότερο προσωποκεντρική εξουσία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή