Κορυφώνεται η σύγκρουση με φόντο το Brexit

Κορυφώνεται η σύγκρουση με φόντο το Brexit

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος, η ρητορική των δύο πλευρών σκληραίνει. Μετά τις προειδοποιήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, την περασμένη εβδομάδα, ότι το Brexit ισοδυναμεί με επιστροφή της Ευρώπης στην εποχή των εθνικισμών και των πολέμων, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, την Κυριακή, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση συνέχιση της πολιτικής του Ναπολέοντα και του Χίτλερ με άλλα μέσα.

Η πόλωση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα οξύνεται, με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων (Συντηρητικού, Εργατικού, Φιλελεύθερου Δημοκρατικού, Πρασίνων) να μετέχουν για πρώτη φορά το Σάββατο σε ταυτόχρονες εκδηλώσεις υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Την ίδια ημέρα, έγιναν πάνω από 300 εκδηλώσεις υπέρ της εξόδου, της οποίας διασημότερος υπέρμαχος είναι ο επίδοξος διάδοχος του πρωθυπουργού Κάμερον, συντηρητικός πολιτικός Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ», ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα έκανε χάρη στην ευρωπαϊκή ήπειρο αν μπορούσε να την απαλλάξει από την Ε.Ε. Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο χιλιετίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ενοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου κάτω από μία ηγεσία, με στόχο την αναβίωση της χρυσής εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, πολλοί το δοκίμασαν και το τέλος ήταν τραγικό», τόνισε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου. Η «Ε.Ε. είναι μια προσπάθεια να γίνει αυτό με διαφορετικές μεθόδους. Αλλά λείπει κάτι θεμελιώδες. Το αιώνιο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πίστη στην ιδέα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει μία μοναδική εξουσία που να τη σέβεται και να την κατανοεί κάποιος, γι’ αυτό προκύπτει το τεράστιο κενό δημοκρατίας», είπε προσθέτοντας ότι οι «καταστροφικές» πολιτικές της Ε.Ε. επέτρεψαν στη Γερμανία να «πάρει τον έλεγχο» της ιταλικής οικονομίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα.

«Τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι οι οπαδοί της εξόδου έχουν χάσει τον ηθικό τους προσανατολισμό», δήλωσαν οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί. «Η Βρετανία αξίζει κάτι περισσότερο από την υστερική συλλογή βαθμών στην οποία έχει ξεπέσει αυτός ο διάλογος», έγραψαν οι «Τάιμς του Λονδίνου» στο χθεσινό κύριο άρθρο τους. «Αφήστε τον Χίτλερ έξω από όλα αυτά».

«Και οι δύο πλευρές υποχρεώνονται να απλοποιήσουν μια πολύ περίπλοκη ιστορία ώστε να κάνουν ένα “δύσπεπτο” θέμα πιο ευκολοχώνευτο», σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ, Πολ Τάγκαρτ. Οι απλοποιήσεις εκμεταλλεύονται τους μύχιους φόβους και την αίσθηση αδυναμίας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, όπως φαίνεται από την απλή απαρίθμηση των λόγων για τους οποίους ο Τζόνσον υποστηρίζει την έξοδο από την Ε.Ε. «Πρώτον, θα εξοικονομούμε 350 εκατ. στερλίνες κάθε βδομάδα για να χρηματοδοτούμε τις προτεραιότητές μας, όπως το σύστημα υγείας», είπε ο Τζόνσον, ξεχνώντας να αναφέρει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει οπωσδήποτε να συμβάλλει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. προκειμένου να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά. Το σλόγκαν της εκστρατείας υπέρ της εξόδου είναι #takecontrol (πάρε τον έλεγχο). «Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και η μεταναστευτική πίεση θα σταματήσει», επισήμανε ο Τζόνσον, λησμονώντας ότι η Βρετανία δεν ανήκει ούτε σήμερα στη ζώνη Σένγκεν, αλλά και ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν να φθάσουν στη χώρα, όποιες κι αν είναι οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.

Διαλυτικές τάσεις

Ο αναλυτής Χόλγκερ Σμίντινγκ, σε δελτίο της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, εξηγεί ότι ακόμη και ύστερα από ένα ενδεχόμενο Brexit, η Βρετανία δεν θα μπορέσει να θέσει τους όρους της για τη μετανάστευση από την Ανατολική Ευρώπη. Το σκεπτικό του Σμίντινγκ είναι ότι η Βρετανία θα έχει άμεση ανάγκη να διατηρήσουν οι τράπεζές της και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών την πρόσβασή τους στην κοινή αγορά. Αλλά το Βερολίνο, έχοντας χάσει το Λονδίνο, θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη συνοχή της Ε.Ε. και τη συνεργασία του με γείτονες όπως η Γαλλία και η Πολωνία. «Στην περίπτωση ενός Brexit, η Βρετανία θα πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα συμφέροντα του περίφημου Πολωνού υδραυλικού και στις γαλλικές διαφωνίες για το Σίτι του Λονδίνου από όση έδινε έως τώρα στις συζητήσεις με την Ε.Ε.» υποστήριξε ο αναλυτής. Ο Σμίντινγκ χαρακτήρισε το Brexit τον «κορυφαίο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο της χρονιάς» και έκρουσε τον κώδωνα για τον κίνδυνο διαλυτικών τάσεων. «Μετά την βρετανική ψήφο για αποχώρηση από την Ε.Ε., η κορυφαία προτεραιότητα της Γερμανίας θα είναι να ενισχύσει την συνοχή του ευρωπαϊκού πυρήνα. Αν η Γερμανία κατορθώσει να αποφύγει τον κίνδυνο να θελήσουν και άλλες χώρες να φύγουν, τότε οι οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit για τη Γερμανία θα είναι σύντομες και ήπιες», καταλήγει ο Σμίντινγκ. «Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο αν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή