Ισχυρό πλήγμα στη βρετανική οικονομία

Ισχυρό πλήγμα στη βρετανική οικονομία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) μέχρι τους επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών, όλο και περισσότεροι προειδοποιούν ανοιχτά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Το δημοψήφισμα έχει ήδη προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, ανάλογη με αυτήν που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είπε την Κυριακή ο διοικητής της BoE. Πολλοί επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών παρακολουθούν εμβρόντητοι την εξέλιξη της διαμάχης.

«Θυμάμαι ότι το επίπεδο αβεβαιότητας στις αρχές του 1990 είναι το ίδιο με το επίπεδο αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα στην οικονομία, αυτός είναι ένας από τους λόγους για την επιβράδυνση της τοπικής οικονομίας», δήλωσε την Κυριακή ο κ. Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, μιλώντας στο BBC. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κάρνεϊ είχε προειδοποιήσει πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση της οικονομίας, σχόλιο που είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση υποστηρικτών του Brexit, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη που είναι πολιτική. Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ έχουν προειδοποιήσει πως έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες κυρίως για τη Βρετανία και δευτερευόντως για την Ε.Ε. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νόρμαν Λάμοντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κάρνεϊ «θα πρέπει να προσέξει να μην προκαλέσει κρίση», ενώ ένας βουλευτής ζήτησε την παραίτησή του. «Ηταν μια απίστευτα επικίνδυνη παρέμβαση», είχε συμπληρώσει η υπουργός Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ. Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, μέχρι πρόσφατα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχε δηλώσει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας θα έπρεπε να έχει εξηγήσει στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Ο κ. Κάρνεϊ είπε ότι «είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει στον βρετανικό λαό και στο Κοινοβούλιο» ότι μια εξέλιξη όπως το Brexit θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τα επιτόκια δανεισμού και γενικότερα τη νομισματική της πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κάρνεϊ θεώρησε ότι θα ήταν εξαιρετικά απίθανη η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων στη Βρετανία.

«H πραγματικότητα είναι ότι η επικράτηση όσων υποστηρίζουν την έξοδο θα είχε μόνο χαμένους στη Βρετανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», προειδοποίησε μιλώντας στους Financial Times ο κ. Κλάους Πέτερ Μούλερ, πρόεδρος της Commerzbank. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη πίεση από μυριάδες πλευρές, από την οικονομία μέχρι το προσφυγικό, κάθε ένα (από αυτά τα μέτωπα) είναι ήδη δύσκολα διαχειρίσιμο», λέει στους FT ο κ. Αντόνιο Μπαραβάλε, διευθύνων σύμβουλος της Lavazza. Ο διευθύνων σύμβουλος της Schneider Electric, Ζαν Πασκάλ Τρικουαρέ, αφήνει να εννοηθεί ότι η έξοδος θα προκαλούσε μείωση των επενδύσεων στη Βρετανία. Ο δε επικεφαλής της βρετανικής θυγατρικής της Siemens επισήμανε πως το «πραγματικό ζήτημα» είναι οι μελλοντικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στην έρευνα και την καινοτομία. Αλλα στελέχη όπως ο κ. Μορίς Λεβί, επικεφαλής της γαλλικής διαφημιστικής Publicis, αλλά και ο επικεφαλής της ασφαλιστικής Generali αναρωτιούνται σχετικά με το κατά πόσον ήταν σκόπιμη η διενέργεια δημοψηφίσματος. «Πρόκειται για κουτί της Πανδώρας που ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε ανοιχτεί», τονίζει ο κ. Λεβί και ο κ. Σρινιβασάν της Generali αναρωτιέται: «Γιατί να ενοχλήσεις την αρκούδα αυτήν τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή