«Στο φως» το αρχείο του Σνόουντεν

«Στο φως» το αρχείο του Σνόουντεν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτά σε όλους, προκειμένου να αναζητηθούν πληροφορίες που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, είναι από χθες πολλά από τα έγγραφα που απέσπασε από την ΝSA ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, που χαρακτηρίζει τις διαρροές «κίνηση πολιτικής αντίστασης», καλωσόρισε τη δημοσίευση του αρχείου του.

Το διαδικτυακό περιοδικό The Intercept  («Η υποκλοπή»), με ιδρυτές τους Γκλεν Γκρίνγουολντ και Λόρα Πόιτρας, τους δημοσιογράφους με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο Σνόουντεν το 2013, ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά τη σταδιακή δημοσίευση των εγγράφων του Σνόουντεν. Η πρώτη δόση περιλαμβάνει 166 έγραφα, μεταξύ αυτών ενημερωτικά δελτία που έστελνε η NSA στους συνεργάτες της το 2003. Σταδιακά, η δημοσίευση των δελτίων SIDToday, γνωστών και ως «εφημερίδων για κατασκόπους», θα φθάσει έως το 2012.

«Ενθαρρύνουμε άλλους δημοσιογράφους, ερευνητές και ενδιαφερόμενα μέρη να μελετήσουν διεξοδικά αυτά τα έγγραφα, καθώς και αυτά που θα δημοσιευθούν στο μέλλον, προκειμένου να βρουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι άλλοι μπορεί να εντοπίσουν ζητήματα ή στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε θέματα τα οποία εμείς δεν βρήκαμε», γράφει ο Γκρίνγουολντ σε άρθρο με τίτλο «Ιδού γιατί τo Intercept διευρύνει την πρόσβαση στο αρχείο του Σνόουντεν».

«Τα έγγραφα SIDToday (Signal Intelligence Directorate – Διεύθυνση Ανάλυσης Σημάτων, η σημαντικότερη διεύθυνση της NSA) είναι πολλών ειδών. Από σοβαρές αναλυτικές εκθέσεις άκρως απόρρητων προγραμμάτων παρακολουθήσεων έως ανάλαφρες αφηγήσεις των ταξιδιών και των διακοπών των αναλυτών, καθώς και πολλά άλλα στο ενδιάμεσο. Πολλά φαίνεται ότι εξυπηρετούν την αυτοπροβολή αυτών που τα έγραψαν, τη δικαιολόγηση δαπανών προϋπολογισμού και τον εντυπωσιασμό των ανωτέρων τους. Κάποια, όμως, έχουν αποτελέσει βάση σημαντικών αποκαλύψεων», προσθέτει ο Γκρίνγουολντ.

Παραδίδοντας τα έγγραφα στον Γκρίνγουολντ, ο Σνόουντεν έθεσε δύο όρους: πρώτον, να χρησιμοποιηθούν για αποκαλύψεις που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, ανάλογα με τα κριτήρια των δημοσιογράφων, και, δεύτερον, να μην αποκαλυφθούν ονόματα που θα έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπους και υπολήψεις.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα που πρέπει να δημοσιευθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος», έγραψε ο Γκρίνγουολντ. «Υπάρχουν όμως και έγγραφα που δεν θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιευθούν, γιατί θα έβλαπταν σοβαρά αθώους ανθρώπους (π.χ. ιδιωτικές επικοινωνίες που υπέκλεψε η ΝSA), ή έγγραφα που περιλαμβάνουν εικασίες κρατικών υπαλλήλων για κατακριτέες πράξεις ατόμων (συνήθως προερχόμενων από περιθωριοποιημένες ομάδες), η αποκάλυψη των οποίων θα κατέστρεφε για πάντα υπολήψεις».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αντιδράσει έντονα στις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, απαγγέλλοντάς του κατηγορίες με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας. Ο Σνόουντεν απαντά ότι οι πράξεις του καθοδηγούνται από την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. «Εκείνοι που βρίσκονται στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού έχουν τρομερές δυνατότητες, τρομερούς πόρους, τρομερή επιρροή, καθώς και μονοπώλιο στη βία», έγραψε πρόσφατα. «Αλλά τελικά σημασία έχει μόνον ο πολίτης – και εμείς είμαστε περισσότεροι από αυτούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή