Αλυσιδωτές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Αλυσιδωτές επιθέσεις στη Βαγδάτη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εφιάλτης των πολύνεκρων εμφυλίων συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών στη Βαγδάτη, ύστερα από την εισβολή των ΗΠΑ και την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, επέστρεψε στην ιρακινή πρωτεύουσα με τα αλυσιδωτά περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών. Τουλάχιστον 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν χθες σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν ισάριθμες περιοχές της Βαγδάτης, ανεβάζοντας σε 164 τους νεκρούς της τελευταίας εβδομάδας.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σε αγορά της βόρειας σιιτικής συνοικίας Αλ Σαάμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι των 70. Την ευθύνη ανέλαβε η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την οποία ο Αμπού Χατάμπ αλ Ιράκι, μέλος της, ανατινάχθηκε, αφού προηγουμένως εκτόξευσε χειροβομβίδες. Προηγουμένως, εκπρόσωπος του ιρακινού υπ. Εσωτερικών είχε ισχυρισθεί ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από γυναίκα βομβιστή αυτοκτονίας, κάτι σπάνιο για τα δεδομένα του Ιράκ.

Μια δεύτερη αιματηρή επίθεση, αυτή τη φορά με αυτοκίνητο που έφερε εκρηκτικά, έλαβε χώρα στη μεγάλη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 19 νεκρούς και 17 τραυματίες. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη και στη νότια συνοικία Ρασίντ, η οποία έχει μεικτό (σουνιτικό και σιιτικό) πληθυσμό. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σ’ αυτή την επίθεση για την οποία –όπως και για εκείνη στη Σαντρ Σίτι– δεν είχε υπάρξει μέχρι χθες το βράδυ ανάληψη ευθύνης.

Τα περιστατικά βίας στη Βαγδάτη είχαν σημειώσει κατακόρυφη πτώση από τον Ιούνιο του 2014, όταν οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. κατέλαβαν εκτάσεις στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Μοσούλη, με συνέπεια να αποσυρθούν από άλλες περιοχές της χώρας. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο ιρακινός στρατός έχει ανακαταλάβει σημαντικό μέρος των εδαφών που είχε απολέσει, εντείνοντας την πίεση στο Ι.Κ., το οποίο, κατά τα φαινόμενα, προσπαθεί να προκαλέσει αντιπερισπασμούς σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι επιθέσεις στη Βαγδάτη εντείνουν την πίεση στον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να επιλύσει την πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή