Βλέψεις της Αλ Κάιντα για «χαλιφάτο» στη Συρία

Βλέψεις της Αλ Κάιντα για «χαλιφάτο» στη Συρία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βλέμμα της στη Συρία έχει στρέψει η ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, μετά τα επί μια δεκαετία ισχυρά πλήγματα που έχει υποστεί από βομβαρδισμούς αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποστέλλοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας δεκάδες βετεράνους της στα πεδία μαχών της εξέγερσης κατά του Ασαντ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη αμερικανικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.

Η ηγεσία της Αλ Κάιντα συνειδητοποιεί την αυξανόμενη σημασία της Συρίας και εμφανίζεται έτοιμη να συγκρουσθεί εκεί με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι βετεράνοι της Αλ Κάιντα έχουν λάβει εντολές για τη δημιουργία αρχηγείου στη Συρία και για τη σύσταση δικού τους –ανταγωνιστικού του Ισλαμικού Κράτους– «χαλιφάτου», μέσω της συριακής παραφυάδας της οργάνωσης, του Μετώπου Αλ Νούσρα.

Κρίσιμη μεταβολή

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κρίσιμη μεταβολή της στρατηγικής της Αλ Κάιντα, η οποία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στη δημιουργία «χαλιφάτου», δηλαδή κρατικής δομής, θεωρώντας ότι οι συνθήκες για κάτι τέτοιο δεν ήταν ώριμες. Μια τέτοια οντότητα θα ενίσχυε σημαντικά τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον στόχων στη Δύση, όπως εκτιμούν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Παρότι η Αλ Κάιντα είναι παρούσα στη Συρία από τις πρώτες κιόλας ημέρες του εμφυλίου, με τον ηγέτη της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να έχει αποστείλει εκεί «βοηθούς» του με στόχο την ενίσχυση του Μετώπου Αλ Νούσρα, η εδραίωση μόνιμης παρουσίας στη χώρα δεν είχε καταστεί δυνατή. Ενα «κράτος» της Αλ Κάιντα, όμως, με έδρα τη Συρία θα έφερνε την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε απόσταση βολής από τους σημαντικότερους στόχους της, που παραμένουν αυτοί της Δύσης.

«Ο συνδυασμός εμιράτου της Αλ Κάιντα και μιας ανανεωμένης ηγεσίας της οργάνωσης στη Βόρεια Συρία θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των μαχητών του ιερού πολέμου και θα δώσει νέα πνοή στο διεθνές κύρος του τρομοκρατικού δικτύου, ύστερα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί.

Η Αλ Κάιντα θα μπορούσε έτσι να εμφανισθεί ως μεθοδικό και επίμονο ισλαμικό δίκτυο, το οποίο –σε αντίθεση με το Ισλαμικό Κράτος– υιοθετεί μεθόδους σύμφωνες με τις πεποιθήσεις του σουνιτικού Ισλάμ», λέει ο Τσαρλς Λίστερ, αναλυτής του Middle East Institute.

Η μέθοδος του Ι.Κ. διαφέρει ριζικά από εκείνη της Αλ Κάιντα, με τη νεοπαγή οργάνωση να ανακηρύττει αμέσως την ανεξαρτησία των περιοχών που έχει καταλάβει, αδιαφορώντας για τις συνθήκες στο έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή