Βίαια επεισόδια σε πορεία Γάλλων αστυνομικών

Βίαια επεισόδια σε πορεία Γάλλων αστυνομικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η αδιάκοπη πίεση την οποία υφίστανται εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και των συνεχών διαδηλώσεων υποχρέωσε χθες τους Γάλλους αστυνομικούς να κατέβουν και οι ίδιοι στους δρόμους, σε μια διαδήλωση που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια.

Η πρόσβαση στην πλατεία Ρεπιμπλίκ, όπου διαδήλωναν οι αστυνομικοί, είχε απαγορευθεί, το ίδιο και η αντιδιαδήλωση όσων διαμαρτύρονταν κατά της αστυνομικής βίας. Περίπου 300 άτομα, όμως, αψήφησαν την απαγόρευση και κάποιοι έσπασαν τα τζάμια αστυνομικού οχήματος στο γειτονικό κανάλι Σεν Μαρτέν, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς σε φυγή, προτού πετάξουν βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό του.

Η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας ερευνά 29 περιστατικά αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. Βίντεο με κάποια από τα περιστατικά αυτά έχουν τροφοδοτήσει την οργή σε βάρος των αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούν ότι μεταβάλλονται σε σάκο του μποξ όλης της κοινωνίας.

«Εχουμε γίνει οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για την κοινωνική οργή», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα αστυνομικών του συνδικάτου CGT. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι διαδηλώσεις εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης είναι σχεδόν καθημερινές και οι αντιδράσεις έφθασαν έως το εσωτερικό του Κοινοβουλίου, με βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αρνούνται την ψήφο. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ επέμεινε εφαρμόζοντας την νομοθεσία εκτάκτου ανάγκης, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση ενός νόμου ετησίως χωρίς ψηφοφορία. Η παράκαμψη της κοινοβουλευτικής οδού επέτεινε ακόμη περισσότερο την οργή, αφήνοντας τους αστυνομικούς να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Περίπου 350 αστυνομικοί και εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τραυματισθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και σε διαδηλώσεις μαθητών. «Οπως πάμε, σε λίγο θα έχουμε νεκρό», εκτίμησε ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι αστυνομικοί δεν διαμαρτύρονται μόνο για τη βία που εισπράττουν αλλά και για τα δεδουλευμένα που δεν εισπράττουν. Ειδικά στην υπηρεσία φύλαξης υψηλών προσώπων έχουν συσσωρευθεί 1,3 εκατομμύρια ώρες απλήρωτων υπερωριών.

«Κάθε ένστολος γράφει χιλιάδες ώρες υπερωριών, μέχρι να εξαντληθεί», είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου αστυνομικών Αλιάνς, Ζαν-Κλοντ Ντελάζ. Το Αλιάνς, που οργάνωσε τη χθεσινή διαδήλωση, πρόσκειται στη γαλλική Δεξιά, ενώ στη διαδήλωση παρέστη και το στέλεχος του Εθνικού Μετώπου Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Η κήρυξη της Γαλλίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Μπατακλάν έχει απαιτήσει βαρύτατες θυσίες από τους ενστόλους, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε επιφυλακή μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο «Σαρλί Εμπντό».

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των Γάλλων εναντιώνονται στην εργασιακή μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει διάχυση των διαδηλώσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και έχει καταστήσει απαραίτητες αυξημένες νυχτερινές βάρδιες, λόγω των ολονυκτιών (nuit debout) με τις οποίες διαμαρτύρονται οι νέοι Γάλλοι κατά της μεταρρύθμισης.

Εκτός όλων αυτών, οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονται και για τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2016, που ξεκινά στις 10 Ιουνίου. «Μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να αισθάνονται μια κάποια απόγνωση», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή