Ο «λόγος του θρόνου» από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο «λόγος του θρόνου» από τη βασίλισσα Ελισάβετ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Κάμερον εξέθεσε χθες στη Βουλή των Λόρδων η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, παρουσιάζοντας τα σχέδια μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος, καθώς και νέα προγράμματα αρωγής χαμηλόμισθων και κηρύσσοντας την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους.

Στον «λόγο του θρόνου», η βασίλισσα παρουσίασε περισσότερα από είκοσι νέα νομοσχέδια, με θέματα που άπτονται από την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού μέχρι και τη διευκόλυνση της υιοθεσίας παιδιών.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις έλειπε, όμως, ο Νόμος Εθνικής Κυριαρχίας, που αποτελεί αίτημα μερίδας βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Ο νόμος αυτός, που θα επιβεβαίωνε την ανεξαρτησία της Βουλής των Κοινοτήτων απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί πάγιο αίτημα των οπαδών της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μόνη υποχώρηση του πρωθυπουργού στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών είναι νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι οι επισκέπτες στη Βρετανία και όσοι δεν διαθέτουν άδεια εργασίας θα οφείλουν εφεξής να αναλαμβάνουν τις δαπάνες της ιατρικής τους φροντίδας, ώστε να ενισχυθούν τα άδεια ταμεία του εθνικού συστήματος υγείας.

Η απουσία του νομοθετήματος αυτού οδήγησε τον παραιτηθέντα πλέον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, να δηλώσει: «Πολλοί Συντηρητικοί νιώθουν ιδιαίτερα ανήσυχοι από την αλλοπρόσαλλη νομοθετική πολιτική της κυβέρνησης ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση επιλέγει να εξασθενήσει το νομοθετικό της έργο και είναι έτοιμη να αποσύρει νομοσχέδια, σε μία προσπάθεια να κολακέψει τους οπαδούς της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συνέβη και με τον πολυδιαφημισμένο νόμο Εθνικής Κυριαρχίας, ο οποίος θα αποτελούσε το επιστέγασμα της συμφωνίας, που ο πρωθυπουργός δήθεν εξασφάλισε με τις Βρυξέλλες».

Η τελετή στη μεγάλη αίθουσα της Βουλής των Λόρδων, στην οποία συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί, φορώντας πορφυρές τηβέννους επενδεδυμένες με γούνα ερμίνας, παρέμεινε στη σκιά της γεμάτης πικρίας αντιπαράθεσης γύρω από το δημοψήφισμα.

Στην ομιλία της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ είπε: «Η κυβέρνησή μου θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρει η οικονομική ανάκαμψη για να προσφέρει ασφάλεια στους εργαζομένους, να βελτιώσει τη ζωή των λιγότερο ευνοημένων συμπολιτών μας και να ενισχύσει την εθνική άμυνα. Οι υπουργοί μου θα συνεχίσουν την προσπάθεια τιθάσευσης των δημοσιονομικών και της μετάβασης σε μία οικονομία υψηλότερων αμοιβών και πραγματικής ανταμοιβής της σκληρής εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή