Ενόχληση Άγκυρας για τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ε.Ε. στην Τουρκία

Ενόχληση Άγκυρας για τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ε.Ε. στην Τουρκία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά σχόλια που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ανέφεραν πηγές της τουρκικής διπλωματίας.

«Του μεταφέραμε τα αισθήματα οργής που προκάλεσαν τα σχόλια του και καταδικάσαμε τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε», ανέφερε πηγή στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία Χάνσγεργκ Χάμπερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το παλιό γερμανικό γνωμικό «Ξεκίνα σαν Τούρκος και τελείωσε σαν Γερμανός», αντιστράφηκε στη διαδικασία εκπλήρωσης από την πλευρά της Άγκυρας των 72 κριτηρίων για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν. «Έχουμε μια παροιμία, που λέει "Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός", αλλά εδώ ισχύει το αντίθετο (σ.σ. αναφορικά με την διαδικασία κατάργησης της βίζας)», δήλωσε ο Χάμπερ. «Ξεκίνησε σαν Γερμανός και τελείωσε σαν Τούρκος», συνέχισε και πρόσθεσε πως παρότι η διαδικασία κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίου ξεκίνησε το 2013, συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα για την ολοκλήρωση της.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, αντιδρώντας έντονα στο σχόλιο του Χάμπερ, δήλωσε πως οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε δεν αρμόζουν σε πρεσβευτή, σημειώνοντας πως δεν έχει το δικαίωμα να εξευτελίζει μια χώρα και το λαό της.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν με δηλώσεις του ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό, επέκρινε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας την Ε.Ε. για έλλειψη οράματος στο προσφυγικό, κάνοντας λόγο και για νομική ασάφεια που "καλύπτει" την κράτηση των νεοαφιχθέντων μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο Κρεπό εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ελληνική πολιτική κράτησης των προσφύγων που ακολουθείται, και ειδικότερα των παιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή