Ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Συριακό

Ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Συριακό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό πρόβλημα στο προσεχές μέλλον εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Στάφαν ντε Μιστούρα, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα που απέφερε, μία ημέρα νωρίτερα, η διεθνής διάσκεψη της Βιέννης.

«Μπορούμε να πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί είναι σαφές ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο συριακό πρόβλημα», δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, διαφορετικά η ειρηνευτική διαδικασία θα χάσει τη δυναμική της».

Την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των 17 κρατών που συγκροτούν τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας (ISSG) συνεδρίασαν στη Βιέννη υπό την προεδρία των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα. Οι 17 δεν κατάφεραν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες για την κατάρρευση, στην πράξη, της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και για την ανυπαρξία προόδου στην αναζήτηση πολιτικής λύσης μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν μετά το τέλος της συνόδου, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προωθήσουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας περί μερικής κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων δυνάμεων δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα προωθήσουν την αεροπορική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα και φάρμακα) στις περιοχές που τελούν υπό πολιορκία, αν ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ δεν επιτρέψει την τροφοδοσία τους.

Εχοντας ενισχύσει τη θέση του χάρη στη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση, ο Μπασάρ Ασαντ δεν συζητά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την εξουσία για να διευκολύνει την πολιτική επίλυση του προβλήματος και συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με τους New York Times, η Μόσχα δεν θα είχε πρόβλημα εάν ο Ασαντ έδινε τη θέση του σε κάποιον άλλο ηγέτη του κόμματος Μπάαθ και της μειονότητας των Αλαουιτών, αλλά ο Σύρος πρόεδρος αισθάνεται αρκετά ασφαλής, έχοντας εξασφαλίσει την αμέριστη υποστήριξη του Ιράν και της αξιόμαχης σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Τον προωθημένο ρόλο της Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών ήρθε να υπογραμμίσει και ο θάνατος ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, του Μουσταφά Μπαντρεντίν, στο πεδίο της μάχης, κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή