«Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου Ρωσίας – ΝΑΤΟ»

«Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου Ρωσίας – ΝΑΤΟ»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΞΦΟΡΔΗ. Το φάσμα πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ εάν η Συμμαχία δεν ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες στα κράτη της Βαλτικής, είπε χθες ο πρώην υπαρχηγός SACEUR (Ανώτατος Συμμαχικός Στρατιωτικός Διοικητής Ευρώπης) στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Σάιρεφ.

Ο σερ Σάιφερ, που υπηρέτησε στη θέση αυτή μεταξύ 2011 και 2014, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι μια επίθεση εναντίον της Εσθονίας, της Λιθουανίας ή της Λετονίας –όλες τους μέλη του ΝΑΤΟ– αποτελεί σοβαρή πιθανότητα και ότι η Δύση οφείλει να αναλάβει άμεση δράση, ώστε να αποφύγει «ενδεχόμενη καταστροφή».

«Το γεγονός ότι η Ρωσία εντάσσει την πυρηνική της ικανότητα σε κάθε αμυντικό της σενάριο σημαίνει ότι ένα θερμό επεισόδιο στη Βαλτική θα μπορούσε να καταλήξει σε θερμοπυρηνικό πόλεμο. Οφείλουμε να κρίνουμε τον πρόεδρο Πούτιν από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του. Σε μια περίοδο έντασης, μια επίθεση στα κράτη της Βαλτικής είναι πιθανή», είπε ο στρατηγός Σάιρεφ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα υποχρεώνονταν να σπεύσουν σε βοήθεια, όπως ορίζει το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο στρατηγός Σάιρεφ εκτιμά ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να πεισθεί να επιτεθεί στη Βαλτική, εάν διαπίστωνε «νατοϊκή αδυναμία», προφασιζόμενος την προστασία των ρωσόφωνων μειονοτήτων, όπως έγινε και στην Κριμαία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή