Ο Γιλντιρίμ στη θέση Νταβούτογλου

Ο Γιλντιρίμ στη θέση Νταβούτογλου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κύρια αποστολή τη… συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Τουρκίας ο μέχρι χθες υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενός σύμμαχος του ισχυρού άνδρα της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανακοίνωσε χθες ότι ο 60χρονος Γιλντιρίμ θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο που αναμένεται να επικυρώσει την εκλογή του, την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΑΚΡ, ο Γιλντιρίμ θα αναλάβει αυτομάτως την πρωθυπουργία, στη θέση του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση λόγω σειράς διαφωνιών με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα γύρω από τη δρομολογημένη αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Με τον Γιλντιρίμ στην πρωθυπουργία, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει λόγους να φοβάται ανάλογες τριβές. Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακήρυξή του σε μοναδικό υποψήφιο, ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «σε πλήρη αρμονία με όλους τους συντρόφους του κόμματος, σε όλα τα επίπεδα, αρχίζοντας από τον ιδρυτή και ηγέτη μας», δηλαδή τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Hürriyet Αμπντουλκαντίρ Σέλβι, η μόνη σοβαρή διαφορά απόψεων μεταξύ Ερντογάν και Γιλντιρίμ έγκειται στο ότι ο πρώτος είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενέρ Μπαχτσέ, ενώ ο δεύτερος της Γαλατασαράι.

Αμέσως μετά την παραίτηση Νταβούτογλου, ο Γιλντιρίμ είχε υποβάλει, εμμέσως, την υποψηφιότητά του για το πρωθυπουργικό αξίωμα με μια λακωνική δήλωση: «Και τώρα, είναι η ώρα να προωθήσουμε το προεδρικό σύστημα». Η καθιέρωση εκτελεστικής προεδρίας με αυξημένες αρμοδιότητες θα σημάνει τη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν και την υποβάθμιση της πρωθυπουργίας σε δευτερεύοντα ρόλο, κάτι που φαίνεται έτοιμος να διεκπεραιώσει ο Γιλντιρίμ.

Μια από τις πρώτες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, που προβλέπει και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η αρχική πρόβλεψη για κατάργηση της βίζας εντός Ιουνίου είναι ντε φάκτο αδύνατο να τηρηθεί, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να διορθώσει, επί το ελαστικότερον, τη δρακόντεια αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι ο πολύ ευρύς ορισμός της τρομοκρατίας από την τουρκική νομοθεσία επιτρέπει διώξεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και Κούρδων που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν, χωρίς να συνδέονται πραγματικά με τρομοκρατικές οργανώσεις. Παρά τη διάσταση απόψεων Βρυξελλών – Αγκυρας, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει τη συμφωνία, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ καυτηρίασε, με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, τις «αυταρχικές φιλοδοξίες» του Ταγίπ Ερντογάν, συνδαυλίζοντας την ένταση ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Βερολίνο. Σε δύο εβδομάδες, η γερμανική Βουλή αναμένεται να τοποθετηθεί επί σχεδίου απόφασης που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή