Καλβάρ: «Η Γαλλία κύριος στόχος τζιχαντιστών»

Καλβάρ: «Η Γαλλία κύριος στόχος τζιχαντιστών»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSI, Πατρίκ Καλβάρ, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα την επιτροπή άμυνας της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ότι η υπηρεσία του θεωρεί τη Γαλλία «κύριο στόχο» τζιχαντιστών, πρωτίστως από το Νταές (ΙSIS) και δευτερευόντως από την Αλ Κάιντα. Ο Καλβάρ δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στη χώρα από τις 10 Ιουνίου ώς τις 10 Ιουλίου.

«Σαφώς, η Γαλλία είναι η χώρα που απειλείται περισσότερο, γνωρίζουμε ότι το Νταές ετοιμάζει νέες επιθέσεις», είπε ο Καλβάρ στην επιτροπή στις 10 Μαΐου. Το σύνολο της κατάθεσής του δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη. «Στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα το Νταές, θα προσπαθήσει να χτυπήσει όσο πιο σύντομα και όσο πιο δυνατά γίνεται: η οργάνωση δέχεται πλήγματα στο πεδίο της μάχης και θέλει να αποσπάσει την προσοχή και να εκδικηθεί», είπε ο Καλβάρ.

«Αν οι επιθέσεις του Νοεμβρίου έγιναν με καλάσνικοφ, τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα μορφή επίθεσης: μια τρομοκρατική εκστρατεία με τοποθέτηση εκρηκτικών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πλήθος, και η οποία, επαναλαμβανόμενη, δημιουργεί κλίμα πανικού».

Ο Καλβάρ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πολύ πιο δύσκολη η προμήθεια όπλων στη Γαλλία. «Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, τουλάχιστον απέναντι στην οργάνωση όπως είναι τώρα, αλλά το πρόβλημα παρόλ’ αυτά δεν θα λυθεί γιατί είναι πολιτικό», συνέχισε ο επικεφαλής της DGSI. «Για την ασφάλειά μας, πρέπει να ασχοληθούμε με τους βετεράνους. Είδαμε το φαινόμενο των βετεράνων του Αφγανιστάν που έδωσε το GIA στην Αλγερία και τις επιθέσεις του 1995 στη Γαλλία» σημείωσε.

Τελειώνοντας, στο ερώτημα σχετικά με την απειλή, το θέμα δεν είναι το «αν» αλλά το «πού» και «πότε».

«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι ένας μικροπαραβάτης που σε όλη του τη ζωή δεν σκεφτόταν παρά πώς θα κλέψει υιοθετεί ξαφνικά έναν μακάβριο εξτρεμισμό που τον οδηγεί να θυσιάσει τη ζωή του; Νομίζω ότι αν κινούμαστε μόνο στη λογική της ασφάλειας, πηγαίνουμε προς τον τοίχο», σημείωσε ο Καλβάρ.

«Για να είμαι ειλικρινής φοβάμαι εκατό φορές περισσότερο τη ριζοσπαστικοποίηση από την τρομοκρατία. Με την τρομοκρατία δεχόμαστε πλήγματα –έχουν υπάρξει πολύ σοβαρά περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας– αλλά ξέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτή η καλπάζουσα ριζοσπαστικοποίηση, που θα ανατρέψει τις βαθιές ισορροπίες της κοινωνίας, είναι κατά την άποψή μου πολύ πιο σοβαρή».

Στο στόχαστρο των γαλλικών υπηρεσιών βρίσκεται και η ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο» είπε ο Καλβάρ. «Οι εξτρεμισμοί ανεβαίνουν παντού. Ως δυνάμεις ασφαλείας, αφιερώνουμε πόρους για να ασχοληθούμε με την άκρα δεξιά, που προσδοκά την αντιπαράθεση. Αυτή η σύγκρουση, πιστεύω ότι θα συμβεί. Μια-δύο επιθέσεις ακόμη και θα γίνει. Είναι λοιπόν δικό μας θέμα να προετοιμαστούμε και να μπλοκάρουμε αν χρειαστεί όλες αυτές τις ομάδες που θα ήθελαν, σε μία δεδομένη στιγμή, να πυροδοτήσουν την σύγκρουση μεταξύ κοινοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή