Αεροπορικό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ

Αεροπορικό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος αναχαίτισαν δύο κινεζικά μαχητικά πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου, που απαίτησε την παύση αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων πάνω από τα κινεζικά χωρικά ύδατα. Το επεισόδιο σημειώθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο την Τρίτη, την ώρα που αεροσκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πραγματοποιούσε «περιπολία ρουτίνας», όπως ανέφερε το Πεντάγωνο. Πριν από μία εβδομάδα, κινεζικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Χαϊνάν.

Το τελευταίο επεισόδιο σημειώνεται λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη για το Σάββατο τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία, με αφορμή τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία, που περιλαμβάνει και την πρώτη του επίσκεψη στο Βιετνάμ.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, υπογράμμισε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί για αναίτια εμπλοκή με τα κινεζικά αεροσκάφη είναι «αναληθείς».

«Πρέπει να τονίσουμε ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από κινεζικά χωρικά ύδατα, απειλώντας την ασφάλεια της κινεζικής ναυσιπλοΐας. Απαιτούμε οι ΗΠΑ να διακόψουν αμέσως αυτού του είδους τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Χονγκ, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες των κινεζικών αεροσκαφών ήταν απόλυτα σύμφωνες με τους κανόνες ασφαλείας.

Οι κινεζικές βάσεις υποβρυχίων στη νήσο Χαϊνάν στεγάζουν μεγάλο αριθμό πυρηνικών υποβρυχίων και «προσελκύουν» μεγάλο αριθμό δυτικών κατασκοπευτικών υπερπτήσεων. Η γειτονική ακτή της επαρχίας Γκουαγκντόνγκ της ηπειρωτικής Κίνας, στο μεταξύ, θεωρείται ως το κέντρο ανάπτυξης των πιο προηγμένων κινεζικών πυραύλων εδάφους – θαλάσσης DF-21D.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή