Ενισχύει την αμυντική ικανότητά του το ΝΑΤΟ

Ενισχύει την αμυντική ικανότητά του το ΝΑΤΟ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στη μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων της συμμαχίας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου επρόκειτο να συμφωνήσουν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών από την «επιθετική και απρόβλεπτη» ρωσική πολιτική.

Στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα οριστικοποιήσουν την ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας, που θα αφορά την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού στρατευμάτων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο στρατηγικής «αποτροπής και διαλόγου». Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τους συμμάχους αυτούς ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει, σε περίπτωση επανάληψης φαινομένων όπως η ουκρανική κρίση.

Ενίσχυση κινδύνου

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης την ενίσχυση του κινδύνου στον Νότο, από τη σύρραξη στη Συρία και στο Ιράκ, μέχρι την αποσταθεροποίηση στη Βόρεια Αφρική, και τους φόβους ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες αυτές.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντέρικα Μογκερίνι αναμένεται να παραστεί στις σημερινές εργασίες της συνόδου, για να εκθέσει τις θέσεις της Ενωσης. Από τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λούτε προέβλεψε ότι οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας θα είχαν «μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία έχει πάψει να ακολουθεί τους κανόνες».

Ο κ. Λούτε προσέθεσε: «Η Ρωσία δεν είναι ο προβλέψιμος εταίρος που πιστεύαμε. Παρότι, όμως, ο εταίρος αυτός δεν είναι πρόθυμος να συνεργασθεί, οφείλουμε να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πάντα πρόθυμο να συζητήσει».

Στο επίκεντρο των χθεσινών εργασιών βρέθηκε η υπογραφή συμφωνίας ένταξης του Μαυροβουνίου. Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, δεν προκαλεί μόνο την ανησυχία της Μόσχας, αλλά και του Βελιγραδίου, που εκτιμά ότι βρίσκεται πλέον περικυκλωμένο από νατοϊκά κράτη.

Ανάλογες ανησυχίες εκφράζει και η Ρωσία, που καταγγέλλει τη διαρκή επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας σε κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Δημοσίευση βιβλίου

Τα σενάρια θερμοπυρηνικού πολέμου ενίσχυσαν αυτές τις ημέρες η δημοσίευση βιβλίου από τον πρώην υπαρχηγό των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, του Βρετανού στρατηγού Σάιρεφ, καθώς και οι δηλώσεις του πρώην προϊσταμένου του κατά την περίοδο 2009-13, του Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Σταυρίδη. Ο στρατηγός Σταυρίδης είπε ότι ο Σάιρεφ είχε προβλέψει ορθά τη ρωσική επέμβαση σε Κριμαία και Ουκρανία και ότι οι προβλέψεις του κινδυνεύουν να επαληθευθούν και πάλι.

Τον κίνδυνο νέας εξοπλιστικής κούρσας υπογράμμισε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι πρώτο μέλημα της Συμμαχίας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της περιφερειακής και διεθνούς ασφαλείας.

Παρότι το ΝΑΤΟ έχει διακόψει κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία, η Συμμαχία διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, μέσω του Ρωσονατοϊκού Συμβουλίου (NRC). Ο Στόλτενμπεργκ συνεκάλεσε τον περασμένο μήνα την πρώτη σύνοδο του συμβουλίου, μετά τον Ιούνιο του 2014, λέγοντας ότι αυτή οδήγησε σε «ειλικρινή» και «εποικοδομητικό» διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή