ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση με αιχμές του Ισραηλινού υπ. Αμυνας

f2853b720717ddfb1dc32ef6032547fd

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, καταγγέλλοντας ότι επί πρωθυπουργίας Νετανιάχου ανέλαβαν τον έλεγχο του κράτους «επικίνδυνα και εξτρεμιστικά στοιχεία».

Με δήλωσή του, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοσέ Γιαλόν σημειώνει: «Είπα στον πρωθυπουργό ότι η συμπεριφορά του σε πρόσφατες εξελίξεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά μου στο πρόσωπό του με οδήγησε να παραιτηθώ από την κυβέρνηση και τη Βουλή». Σε νεότερη τηλεοπτική του δήλωση, ο παραιτηθείς υπουργός υποστήριξε ότι «εξτρεμιστικά και επικίνδυνα στοιχεία πήραν στα χέρια τους το Ισραήλ και το (κυβερνών) κόμμα Λικούντ, αναστατώνοντας την εθνική εστία και απειλώντας να προκαλέσουν βλάβη στους πολίτες».

Πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ο Γιαλόν, είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου αναφορικά με τη διαχείριση του παλαιστινιακού προβλήματος, ενώ διατηρούσε καλές σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσφατα, ο Γιαλόν υπερασπίστηκε το δικαίωμα ανωτάτων στελεχών του στρατεύματος να «λένε αυτό που τους υπαγορεύει η συνείδησή τους», στον απόηχο της πολύκροτης τοποθέτησης του αντιστράτηγου Γιέρ Γκολάν, αναπληρωτή αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είχε παραλληλίσει πλευρές της σύγχρονης, ισραηλινής κοινωνίας με τη ναζιστική Γερμανία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Γιαλόν ήταν οι πληροφορίες που έφεραν τον Νετανιάχου έτοιμο να παραδώσει το υπ. Αμυνας στον ακροδεξιό πολιτικό Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, προκειμένου να διευρύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με το υπερσυντηρητικό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτενού. Πρώην ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει θητεύσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο Λίμπερμαν κατοικεί σε εβραϊκό εποικισμό στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη και αποτελεί κόκκινο πανί τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Αιγύπτιους. Ανώτερος αξιωματούχος της Αιγύπτου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το ενδεχόμενο ανάληψης του υπ. Αμυνας από τον Λίμπερμαν προκαλεί «σοκ» στο Κάιρο.