Ιράκ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

Ιράκ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που εισέβαλαν στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και κατάφεραν να μπουν σε τουλάχιστον ένα κυβερνητικό κτίριο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά και τα δακρυγόνα. Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 17.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ, διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεν έχει ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών.

«Ήρθαμε για μια ειρηνική διαδήλωση όμως αυτοί οι θρασύδειλοι άρχισαν να μας πυροβολούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, δείχνοντας τους κάλυκες που κρατούσε στο χέρι του.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη "μέχρι νεωτέρας". Κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας είπαν ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έδιναν εντολή σε αυτοκίνητα να αναστρέψουν την πορεία τους και στους εμπόρους να κλείσουν τα καταστήματά τους ενώ έκλειναν τους δρόμους με φράγματα από μπετόν. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στόχος είναι να εμποδιστεί η ανάπτυξη στην πόλη της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα Σαντρ, της Σαράγια αλ Σάλαμ.

Νωρίτερα, οι οργισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν, για λίγα λεπτά, στο γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή εκείνη. Κατόπιν άρχισαν να αποσύρονται προς την Πλατεία Ταχρίρ, όμως μάρτυρες υποστήριξαν ότι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους εκεί.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο —η προέλευση των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί— δείχνουν διαδηλωτές που κρατούν ιρακινές σημαίες και πλακάτ με το σήμερα της ειρήνης μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο και μέσα σε μια αίθουσα συνεδριάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή