Πορτογαλία: Κατανάλωση ηλεκτρισμού μόνο από ανανεώσιμες πηγές για τέσσερις ημέρες

Πορτογαλία: Κατανάλωση ηλεκτρισμού μόνο από ανανεώσιμες πηγές για τέσσερις ημέρες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας για τέσσερις και πλέον ημέρες στις αρχές του Μαΐου, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, όπως πληροφόρησε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο η APREN, η ένωση παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της χώρας της Ιβηρικής.

«Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κάλυψε πλήρως την κατανάλωση ηλεκτρισμού της χώρας για 107 ώρες, από τις 06:45 της 7ης Μαΐου ως τις 17:45 της 11ης Μαΐου», δήλωσε ο Ζουζέ Μεντέιρους Πίντου, ο γενικός γραμματέας της APREN.

Η ένωση αυτή, η οποία εκπροσωπεί το 93% των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Πορτογαλία, βασίζεται σε δεδομένα που της δίνει ο REN, ο φορέας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο δεν σταμάτησε εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», διευκρίνισε ο Πίντου, αλλά αυτό συνέβαλε να υπάρξει «πλεονάζουσα παραγωγή» ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εξήχθη στη γειτονική Ισπανία.

Ο Πίντου, μηχανικός ειδικευμένος στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, επισήμανε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που καταγράφηκε αυτό ήταν οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες.

«Τα αιολικά πάρκα είχαν ιδιαίτερα υψηλή απόδοση» και συνεισέφεραν σχεδόν τη μισή ενέργεια που παρήχθη κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, υπογράμμισε.

Φτωχή σε φυσικούς πόρους, η Πορτογαλία αύξησε τα τελευταία χρόνια κατά πολύ τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μίγμα, κυρίως με τη χρήση υδροηλεκτρικών φραγμάτων και ανεμογεννητριών, φθάνοντας από το 32,4% το 2004 στο 52,1% το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή