Εκκληση Βαλς στα συνδικάτα για διακοπή απεργιών

Εκκληση Βαλς στα συνδικάτα για διακοπή απεργιών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ιδιαίτερα μαχητικές και πολυπληθείς υπήρξαν οι διαδηλώσεις σε πόλεις της Γαλλίας την Πέμπτη κατά του νέου εργασιακού νόμου, με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, από 55.000 που βρέθηκαν στις πορείες την Τρίτη.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν, όμως, την Τετάρτη στο περιθώριο της διαδήλωσης των συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικών, που διαμαρτύρονταν για τη δαιμονοποίησή τους, επέτρεψαν στον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να απευθύνει έκκληση στα συνδικάτα να αναθεωρήσουν την απεργιακή τους τακτική, καθώς αυτή ευνοεί φαινόμενα ανομίας.

«Τα συνδικάτα οφείλουν να αναρωτηθούν για την αξία ορισμένων πρωτοβουλιών τους, που δίνουν την ευκαιρία σε παρανομίες», είπε ο Μανουέλ Βαλς.

Ο γενικός γραμματέας του προσκείμενου στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ αντέτεινε, όμως, λέγοντας: «Η μπάλα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να αποσύρει το απαράδεκτο αυτό νομοθέτημα. Ο υπουργός Εσωτερικών, από τη μεριά του, οφείλει να κάνει τη δουλειά του, αντιμετωπίζοντας τη βία. Το μέγεθος και η οργή των διαδηλώσεων αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης».

Η γενική γραμματέας του συνδικάτου FSU, Μπερναντέτ Γκρουαζόν, κάλεσε το κράτος να επιδείξει σύνεση, υπενθυμίζοντας ότι «το κύριο ζήτημα παραμένει η επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου».

Η επιμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση του νόμου Ελ Κομρί, όπως ονομάστηκε η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, προκάλεσε το σπανιότατο φαινόμενο της συσπείρωσης όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων, ανεξάρτητα από την πολιτική και ιδεολογική τους χροιά. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, εργατικά σωματεία, φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις, αλλά και συνδικαλιστικές ενώσεις ελεύθερων επαγγελματιών διαδήλωσαν μαζί.

Στη Νάντη, παρά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για απαγόρευση διαδήλωσης, οι διοργανωτές της οποίας δεν είχαν ζητήσει εγκαίρως άδεια, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή