Ζίντλο: «Η Πολωνία δεν θα υποκύψει σε τελεσίγραφα»

Ζίντλο: «Η Πολωνία δεν θα υποκύψει σε τελεσίγραφα»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες κλιμακώθηκε χθες, καθώς η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Ζίντλο δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεν θα υποχωρήσει σε «τελεσίγραφα». Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Πολωνία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για τις εξουσίες του συνταγματικού δικαστηρίου ώς τη Δευτέρα.

Η σύσταση της Κομισιόν συνοδεύεται από την απειλή κυρώσεων. «Αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος έως τις 23 Mαΐου, τότε ο πρώτος αντιπρόεδρος (ο Φρανς Τίμερμανς) έχει εξουσιοδοτηθεί να υιοθετήσει τη γνωμοδότηση περί κράτους δικαίου», ανέφερε η δήλωση της Κομισιόν την Τετάρτη. Το ακριβές περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι γνωστό, αλλά η «ποινή» κράτους-μέλους αν αγνοήσει συστάσεις που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου μπορεί να φθάσει και ώς την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο συμβούλιο υπουργών.

Ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί τέτοιου είδους ποινή, ενώ και μόνο η επίκλησή της καταδεικνύει τις εντάσεις που εμφανίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τη χθεσινή της ομιλία, η κ. Ζίντλο κατηγόρησε για διαλυτικές τάσεις τον ευρωπαϊκό πυρήνα.

«Η Πολωνία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα», είπε η Πολωνή πρωθυπουργός. «Κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση αντί να τη δουν να αναπτύσσεται. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να επιβάλει τη βούλησή του στους Πολωνούς», προσέθεσε. «Είμαι πρωθυπουργός της Πολωνίας και η γνώμη των συμπατριωτών μου είναι και πάντα θα είναι κυρίαρχη. Είμαι Ευρωπαία αλλά πάνω απ’ όλα είμαι Πολωνέζα».

Η κυβέρνηση του δεξιού λαϊκίστικου κόμματος PiS, που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, έχει υιοθετήσει νόμους που ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντίθετοι με τα δημοκρατικά πρότυπα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ανώτατο δικαστήριο ήταν όργανο της προηγούμενης κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και ότι οι αλλαγές υπακούουν στη λαϊκή εντολή. Οι αλλαγές αφορούν την αύξηση της πλειοψηφίας που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων και την αλλαγή της σειράς με την οποία εξετάζονται οι υποθέσεις.

Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετιγκερ, που βρισκόταν χθες στο Κατοβίτσε της Νότιας Πολωνίας, απάντησε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποχωρήσει. «Οπως έχει η πολωνική κυβέρνηση τις προτεραιότητές της, έτσι έχουμε κι εμείς τις δικές μας», είπε ο Ετιγκερ. «Τα δικά μας καθήκοντα πηγάζουν από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και σε αυτά περιλαμβάνεται το καθήκον της διαφύλαξης του κράτους δικαίου στις ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν είναι σαφές πώς συμβιβάζεται το καθήκον αυτό με την παραβίαση των Συνταγμάτων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εξαιτίας της εφαρμογής των ευρωπαϊκών επιταγών περί λιτότητας.

Πριν από τη χθεσινή ομιλία της κ. Ζίντλο, οι παρατηρητές θεωρούσαν ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού ανάμεσα στην Πολωνία και τις Βρυξέλλες. Το πεδίο των διαφωνιών είχε συρρικνωθεί, ενώ η Βαρσοβία είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να λύσει το θέμα. Σημειώνεται ότι περίπου 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν πρόσφατα σε όλη τη χώρα υπέρ της θέσης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή