Εγκαίνια για το θρυλικό «Αράγκβι»

Εγκαίνια για το θρυλικό «Αράγκβι»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαίνια, για μία ακόμα φορά, έκανε το φημισμένο εστιατόριο της Μόσχας «Αράγκβι» όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια σύχναζαν κατάσκοποι της KGB και κοσμοναύτες. Το πολυτελές εστιατόριο στην οδό Τβερσκάγια άνοιξε για πρώτη φορά το 1938, την περίοδο των εκκαθαρίσεων του Στάλιν. Τώρα άνοιξε εκ νέου τις θύρες του έπειτα από ανακαίνιση που κόστισε 17 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά το εστιατόριο είχε ανοίξει κατόπιν αιτήματος του Λαβρέντι Μπέρια προκειμένου να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πράκτορες της NKVD, της μυστικής υπηρεσίας που αργότερα μετεξελίχθηκε σε KGB. Ηταν, όμως, εξαιρετικά δημοφιλές και με άλλους αξιωματούχους, ενώ στη δεκαετία του 1960, υπό τον Νικίτα Χρουστσόφ, κατά την περίοδο της αποσταλινοποίησης, το εστιατόριο αποτέλεσε πόλο έλξης καλλιτεχνών και ηθοποιών.

Οι αναφορές στο εστιατόριο είναι πολλές στη σοβιετική λογοτεχνία και στον κινηματογράφο, αλλά οι πολύ υψηλές του τιμές επέτρεπαν σε μία χρυσή ελίτ να το απολαμβάνει, αφού όσοι πήγαιναν για να δειπνήσουν εκεί κατέβαλαν το ένα δέκατο του μέσου μηνιαίου μισθού. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, το κρατικό εστιατόριο ιδιωτικοποιήθηκε και άλλαξε χέρια αρκετές φορές για να κλείσει τελικά το 2003. Οι νέοι ιδιοκτήτες του, ο όμιλος Τασίρ και ο Γκορ Ναχαπετιάν δαπάνησαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ στην ανακαίνισή του, προσπαθώντας να δώσουν νέα πνοή σε ένα σοβιετικό θρύλο.

Το νέο μενού περιλαμβάνει τα κλασικά γεωργιανά πιάτα που του χάρισαν τη φήμη του, όπως το «χινκάλι» (κροκέτες με κρέας και βραστό) και το «χατσαπούρι» ένα ψωμί με τυρί αλλά και πολλά μη γεωργιανά εδέσματα όπως είναι το μπορστ και το πατέ ρέγγας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γεωργιανά εδέσματα με τις πλούσιες γεύσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Ρωσία, αλλά βέβαια συνήθως πωλούνται φτηνότερα από αυτά που μπορεί κανείς να βρει στο «Αράγκβι».

Το εστιατόριο πήρε το όνομά του από τον ποταμό στη Γεωργία και βρίσκεται στο εσωτερικό ενός ξενοδοχείου που στο παρελθόν φιλοξένησε τον Λέοντα Τολστόι και τον Αντον Τσέχοφ. Οι βασικές αίθουσες -και ιδιαίτερα αυτή όπου γευμάτιζε ο Μπέρια- είναι ζωγραφισμένες με τα βασικά σοβιετικά μοτίβα, όπως καλαμπόκια, τρακτέρ και εργάτες που χαμογελούν. Κατά τη σταλινική περίοδο, τα πιο σημαντικά συστατικά των εδεσμάτων και ιδιαίτερα αυτά για το κοτόπουλο με τους ξηρούς καρπούς έφταναν με τρένο από την Τιφλίδα.

Καθώς το εστιατόριο ήταν σημείο στρατολόγησης πρακτόρων, οι αίθουσες ήταν γεμάτες από κρυφά μικρόφωνα. «Για την KGB, το “Αράγκβι” ήταν πάντα ένας ξεχωριστός τόπος για τη στρατολόγηση των νέων πρακτόρων όπως, εξάλλου, και τα αποχαιρετιστήρια πάρτι γι’ αυτούς που έφευγαν για το εξωτερικό», λέει ο Μιχαήλ Λιουμπίμοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων της υπηρεσίας σε Βρετανία και Νορβηγία και σήμερα είναι συγγραφέας. Θυμάται, μάλιστα, ότι το 1960 το αφεντικό του τον έστειλε στο εστιατόριο για να συναντήσει το «νούμερο 2» του τμήματος, ενώ ένα άλλο βράδυ θυμάται ότι κάλεσε μία πανέμορφη κοπέλα να χορέψει, αγνοώντας ότι επρόκειτο για πράκτορα των ΗΠΑ που παρακολουθούσαν οι Σοβιετικοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή