Τα αναπάντητα ερωτήματα για το Airbus A320

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το Airbus A320

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνό μυστήριο εξακολουθούσε να καλύπτει –έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές– την εξαφάνιση από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας του Airbus A320 του αιγυπτιακού αερομεταφορέα EgyptAir, που πραγματοποιούσε τα ξημερώματα της Πέμπτης την πτήση MS804 από το Παρίσι στο Κάιρο όταν χάθηκε το στίγμα του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα συστήματα του αεροσκάφους κατά τα τελευταία λεπτά της πτήσης εξέπεμψαν μηνύματα που υπεδείκνυαν την απώλεια ελέγχου του αεροπλάνου, την ύπαρξη καπνού σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου, αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας σε άλλα σημεία. Προφανώς, όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι κάτι δραματικό συνέβαινε, αλλά είναι επί του παρόντος αδύνατον να διευκρινιστεί ποιο ήταν το αίτιό τους.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, κατέστησε γνωστό ότι στην περιοχή όπου τεκμαίρεται ότι κατέπεσε το αεροσκάφος διενεργείται πλήρης έρευνα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό της τρομοκρατίας. Οι αρχικές έρευνες καρποφόρησαν, αφότου το απόγευμα της Παρασκευής το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό εντόπισε προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, κορμιά και καθίσματα σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από την Αλεξάνδρεια, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες και για τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι. Μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, αλλά και πολίτες δέκα άλλων κρατών.

Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, το αεροπλάνο έκανε απότομες στροφές προτού καταλήξει στα νερά της Μεσογείου, ενώ οι Ελληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μίλησαν στον κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους ενόσω το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την Κέα, αλλά δεν τους αναφέρθηκε τίποτα για πρόβλημα στο αεροσκάφος. Αργότερα κι ενώ το αεροσκάφος επρόκειτο να περάσει στον τομέα ελέγχου του Καΐρου (FIR) σταμάτησε να απαντά στα επείγοντα ραδιοσήματα που έστελναν οι Ελληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ αλ Σίσι, συλλυπήθηκε τους οικείους των επιβαινόντων στο αεροπλάνο. Παραμένει, ωστόσο, πυκνό μυστήριο σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη, ποιος να είναι ο παράγοντας που προκάλεσε την τραγική κατάληξη της πτήσης MS804. Οι επαΐοντες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ευθύνονται για την πτώση της πτήσης μέλη ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων, που μάχονται λυσσωδώς την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Το Ισλαμικό Κράτος, άλλωστε, είχε αναλάβει την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού πέρυσι τον Οκτώβριο. Το αεροπλάνο είχε εκραγεί στον αέρα και κατέπεσε ενώ πετούσε πάνω από το Σαρμ ελ Σέιχ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι εντός του αιγυπτιακού αεροσκάφους βρίσκονταν και τρεις ειδικοί ασφαλείας. Πάντως, προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με το τι συνέβη κατέφθασαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τρεις Γάλλοι εμπειρογνώμονες και τεχνικοί της Airbus βρίσκονται στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, όμως, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος. Η κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού κατάφερε βαρύ πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, μία από τις κύριες πηγές συναλλάγματος της χώρας, και μια δεύτερη επίθεση του ιδίου είδους αναμένεται να έχει επιπλέον βαρύτερες συνέπειες.

Παρότι ακόμη και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι περισσότερες κυβερνήσεις εμφανίζονται εξαιρετικά φειδωλές, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει τις βολές του, αναρτώντας στο Twitter το εξής σχόλιο: «Μοιάζει με μία ακόμη τρομοκρατική επίθεση. Αεροπλάνο απογειώθηκε από το Παρίσι. Πότε θα γίνουμε σκληροί, έξυπνοι και προσεκτικοί;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή