Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, στον οποίο αναμετρώνται ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18.00, ώρα Ελλάδος, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων. Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35%. και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή