Κάμερον: «Θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Κάμερον: «Θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε σήμερα ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, απαντώντας στους υποστηρικτές του Brexit που επισείουν την απειλή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Θα περάσουν δεκαετίες πριν βρεθούμε αντιμέτωποι μ' αυτό το ενδεχόμενο. Η Τουρκία κατέθεσε την υποψηφιότητά της το 1987. Με τον ρυθμό που προχωρούν τα πράγματα, θα χρειαστεί να περιμένουμε το έτος 3000 για να την δούμε να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός από το πλατό του τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Ο Κάμερον, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, απάντησε μ' αυτόν τον τρόπο στους υποστηρικτές ενός Brexit οι οποίοι, έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, έφεραν την ένταξη της Τουρκίας στο κέντρο της συζήτησης.

"Δώδεκα εκατομμύρια Τούρκοι λένε πως θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο" και είναι "βασικά άνεργοι και φοιτητές", είναι ο σημερινός τίτλος της Sunday Express, μιας ταμπλόιντ που πρόσκειται στο κόμμα Ukip το οποίο τάσσεται κατά των μεταναστών.

Μια ψήφος υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ψήφος για να επιτραπεί σε ανθρώπους από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία "να έρθουν ελεύθερα στην πατρίδα μας όταν η χώρα τους σύντομα θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας καθώς και προβλήματα με συμμορίες και τρομοκρατικούς πυρήνες", επέμεινε η υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Πένι Μόρντοντ, εκ των υπουργών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον που υποστηρίζουν το Brexit.

Ερωτηθείσα σήμερα το πρωί από το BBC, η Μόρντοντ πρόσθεσε ότι είναι "πολύ πιθανό" η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μέσα σε οκτώ χρόνια και το Ηνωμένο Βασίλειο "να μην είναι σε θέση να αντιταχθεί σ' αυτό".

"Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Όπως όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ, έχουμε δικαίωμα βέτο σε κάθε νέα ένταξη. Αυτό είναι ένα γεγονός", απάντησε ο Ντέιβιντ Κάμερον μερικά λεπτά αργότερα από το ITV, αποκηρύσσοντας δημόσια τη θέση της υπουργού του.

"Το γεγονός ότι η εκστρατεία του 'Leave' (της εξόδου από την ΕΕ) κάνει λάθος στο θέμα αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία τους", πρόσθεσε.

"Βέτο; Ο κ. Κάμερον έχει πει πως θέλει να ανοίξει τον δρόμο της Άγκυρας στις Βρυξέλλες", αντέδρασε στο Twitter ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, αναρτώντας ένα άρθρο από το 2010 στο οποίο ο Κάμερον κάνει τη δήλωση αυτή.

Η μετανάστευση αποτελεί μαζί με την οικονομία το κύριο διακύβευμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή