ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η «αυτοκαταστροφική επιλογή»

kameron-i-apochorisi-apo-tin-ee-einai-i-aytokatastrofiki-epilogi-2134976

Η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι οικονομική αυτοκαταστροφή για τη Βρετανία, καθώς θα διαλύσει τη σταθερότητα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσιάζοντας μια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που προειδοποιεί για ύφεση, πτώση της στερλίνας και απώλεια μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, που διεξάγουν εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοικοκυριά θα πληγούν από μια πτώση της αξίας των κατοικιών τους και ότι οι διακοπές τους στο εξωτερικό θα είναι ακριβότερες, αν ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης.

"Θα είναι μια ύφεση που θα έχουμε προκαλέσει οι ίδιοι", δήλωσε ο Κάμερον σε ομιλία του στα γραφεία της αλυσίδας καταστημάτων Β&Q, που προσφέρουν υλικά για να πραγματοποιείς μόνος σου βελτιώσεις στο σπίτι σου, στο Ίστλι της νότιας Αγγλίας.

Μιλώντας έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Βρετανίας από την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

"Θα είναι σαν να επιζείς έπειτα από μια πτώση και στη συνέχεια να τρέχεις κατ' ευθείαν πάλι στην άκρη του γκρεμού. Είναι η αυτοκαταστροφική επιλογή", τόνισε ο Κάμερον.

Ο Όσμπορν δήλωσε πως η Βρετανία θα χάσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα σε δύο χρόνια, αν ψηφίσει την αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ η αξία της στερλίνας θα μειωθεί κατά 12% έως 15%, αυξάνοντας κάθετα τον πληθωρισμό.

Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανία από την ΕΕ υποστήριξε από την πλευρά της πως το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει διαρκώς εσφαλμένες πληροφορίες και πως η τελευταία ανάλυση αποτελεί προϊόν προκατάληψης, καθώς δεν αναφέρει τίποτε για τα θετικά της αποχώρησης από την ΕΕ, ούτε για τα εν δυνάμει αρνητικά που θα προκαλούσε μια κρίση στην ευρωζώνη.

"Αυτό που έκαναν είναι να υποθέσουν ότι θα συμβεί μια καταστροφή και μετά να αναφέρουν τις λεπτομέρειες", δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο Νάιτζελ Λόσον, υπουργός Οικονομικών της εκλιπούσης συντηρητικής πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του 1980.

"Το έκαναν για να τρομάξουν τον βρετανικό λαό επειδή δεν μπορούν να βρουν τίποτε θετικό να πουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο Όσμπορν υπερασπίσθηκε την αξιοπιστία της έκθεσης που παρουσίασε, λέγοντας ότι εξετάσθηκε από τον Τσάρλι Μπιν, πρώην αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.