Ομπάμα: Αρση εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ

Ομπάμα: Αρση εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρεμιέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του, που επισημοποιεί την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, 41 χρόνια μετά την τελική νίκη των Βιετκόνγκ.

Την άρση του εμπάργκο ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, στο Ανόι. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει το Πεκίνο, τονίζοντας ότι «η απόφαση για την άρση (του εμπάργκο) δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα, αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης, που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ». Οι δύο παλιοί εχθροί αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις το 1995 με αποτέλεσμα να αρθεί το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ, ενώ στα τέλη του 2014 η κυβέρνηση Ομπάμα χαλάρωσε το αμυντικό εμπάργκο, επιτρέποντας την πώληση περιπολικών σκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων θαλάσσιας ασφάλειας.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι οι διαφορές γύρω από τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής στη Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο και όχι με «επίδειξη ισχύος» από οποιονδήποτε, μια διατύπωση που υπονοεί ξεκάθαρα την Κίνα.

Το Πεκίνο ανησυχεί για την επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα να μεταφέρει το κέντρο βάρους της αμερικανικής στρατηγικής από τη Μέση Ανατολή στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως και για την αμερικανική υποστήριξη στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, δύο χώρες που έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα.

Πάντως, η επίσημη αντίδραση του Πεκίνου στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ υπήρξε πολύ προσεκτική. «Ως γειτονική χώρα του Βιετνάμ, η Κίνα χαίρεται που βλέπει ότι η χώρα αναπτύσσει φυσιολογικές σχέσεις συνεργασίας» με όλες τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, προσθέτοντας ότι το εμπάργκο όπλων «ήταν προϊόν του Ψυχρού Πολέμου» και δεν έπρεπε να διατηρηθεί. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε το σχετικό σχόλιο του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Σινούα», το οποίο, ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η επαναπροσέγγιση αυτή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει ή και να βλάψει τα στρατηγικά συμφέροντα μιας τρίτης χώρας», δηλαδή της Κίνας.

Η ανάδυση της κινεζικής ισχύος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη θεαματική βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα, μια εξέλιξη που δύσκολα θα φαντάζονταν οι γενιές που έζησαν τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «συγκινήθηκε» από τους χιλιάδες Βιετναμέζους που παρατάχθηκαν στους δρόμους του Ανόι για να καλωσορίσουν την αυτοκινητοπομπή του και να βγάλουν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew, το 78% των Βιετναμέζων έχει σήμερα θετική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που φέρνει το Βιετνάμ στην τρίτη θέση, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ασίας, κάτω από τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των νέων ανθρώπων, σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το τριακοστό έτος της ηλικίας του.

Σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί στην πόλη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν), την οικονομική «πρωτεύουσα» του Βιετνάμ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με επιχειρηματίες και να ασκήσει πίεση για την επικύρωση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου στον Ειρηνικό, την οποία προωθεί η κυβέρνησή του. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο θα επικυρώσει, τελικά, τη συμφωνία, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή