Νέα σύννεφα στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Νέα σύννεφα στις συνομιλίες για το Κυπριακό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα σκιάζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς η τουρκική πλευρά εγείρει ζητήματα που δυσχεραίνουν τις προοπτικές λύσης, ενώ προβαίνει και σε κινήσεις που επιβαρύνουν το κλίμα όπως η πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, που ανάγκασε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποχωρήσει από το δείπνο προς τιμήν των ηγετών στο οποίο παρακάθησε ο κ. Ακιντζί.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης είναι αντιμέτωπος με το νέο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και το αυξημένο ποσοστό των δυνάμεων που απορρίπτουν τη λύση.

Αντιδρώντας στην απρόσμενη παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της Κύπρου ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, αλλά και αυτή που επρόκειτο να έχει αύριο με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Eσπεν Μπαρθ Εϊντε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με λύπη διαπιστώνει πως δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της συνάντησης, αν και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου, εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ανάλογες κινήσεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, μη εξαιρουμένου του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντιθέτως υποσκάπτουν την εν εξελίξει διαδικασία.

Τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές που υπάρχουν θα εξετάσουν σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπ. Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Κοτζιά. Μετά τη συνάντηση, ο τελευταίος θα ενημερώσει τα κόμματα για το Κυπριακό.

Πιέσεις για πενταμερή

Ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει για πενταμερή διάσκεψη εντός του καλοκαιριού, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι η όποια απόπειρα του είδους θα πρέπει να έχει πολυμερή μορφή και σε αυτή να συμμετάσχουν τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρ. Ενωση.

Ο κ. Ακιντζί φέρεται να θεωρεί ότι η αντίδραση Αναστασιάδη ήταν υπερβολική, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έλαβε μέρος μόνο στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και υποστηρίζοντας ότι μετέβη στην Κωνσταντινούπολη διότι υπήρχε η ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πως οι κινήσεις του στην Κωνσταντινούπολη συμβάλλουν στην προσπάθεια της λύσης. Στο ζήτημα παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας (εν τη απουσία του κ. Αναστασιάδη στο εξωτερικό), Γιάννης Ομήρου, ο οποίος μίλησε για «βαρύτατο ολίσθημα» στο οποίο υπέπεσαν οι κ. Μπαν και Εϊντε με τη «συνέργειά τους στην προσπάθεια του Ταγίπ Ερτογάν να αναβαθμίσει τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία συνιστά ευθεία υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και παραβίαση ρητών προνοιών των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Σ.Α.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή