Νέες απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό

Νέες απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η τουρκική Βουλή δεν θα ψηφίσει τους νόμους για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. στο προσφυγικό, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας.

«Αν δεν συμβεί αυτό (η κατάργηση της βίζας), δεν θα περάσει από την τουρκική Βουλή καμία απόφαση και κανένας νόμος που σχετίζεται με τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε ο Ερντογάν στο κλείσιμο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία εμποδίζει τη διάσχιση του Αιγαίου από πρόσφυγες.

Τίποτα δεν προδιαθέτει ότι η Ε.Ε. πρόκειται να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις έως το τέλος του μήνα. Χθες, η γερμανική εφημερίδα FAZ έγραψε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πιθανή την κατάργηση της βίζας ούτε έως το τέλος της χρονιάς. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη Ματζίντ Σατάρ έγραψε ότι ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους εναντίον της συμφωνίας, προκειμένου να υποσκάψει τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου πριν ζητήσει την αποπομπή του. «Εφόσον ο Ερντογάν έφθασε πιο κοντά στον στόχο της (αυταρχικής) προεδρικής δημοκρατίας, υπάρχει η αόριστη ελπίδα ότι θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, ακόμη και χωρίς ταχεία κατάργηση της βίζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η κατάργηση δεν θα γίνει φέτος. Μετά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, αυτή η ελπίδα έγινε ακόμη πιο αόριστη», σημειώνει η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή