«Περισσότεροι φίλοι, λιγότεροι εχθροί» το δόγμα Γιλντιρίμ

«Περισσότεροι φίλοι, λιγότεροι εχθροί» το δόγμα Γιλντιρίμ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις αλλαγών στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ώστε να κλείσουν κάποια από τα ανοικτά μέτωπα που κληροδότησε η εποχή Νταβούτογλου, προκύπτουν από τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας από το βήμα του τουρκικού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι κεντρικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής θα είναι στο εξής «περισσότεροι φίλοι και λιγότεροι εχθροί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδιωχθεί η εξομάλυνση των διαταραγμένων σχέσεων της Τουρκίας με χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

«Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα. Υπάρχουν περιφερειακά προβλήματα… Θα αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας και θα μειώσουμε τον αριθμό των εχθρών μας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ύστερα από την έγκριση του νέου υπουργικού συμβουλίου από τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Γιλντιρίμ περιλαμβάνεται η δέσμευση ότι η Αγκυρα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επιπλέον, τονίζεται ότι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, ενώ εκφράζεται η βούληση για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Σημειώνεται επίσης ότι ο νέος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παράλογο πόλεμο» στη Συρία, σε διάκριση από τη μέχρι τώρα μονόπλευρη στήριξη της σουνιτικής αντιπολίτευσης που μάχεται την κυβέρνηση Ασαντ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εννέα νέα πρόσωπα, αν και οι περισσότεροι υπουργοί του Νταβούτογλου διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν. Εκπληξη προκάλεσε η αντικατάσταση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίν, ενός πεπειραμένου διπλωμάτη, από τον έμπιστο του Τούρκου προέδρου Ομέρ Τσελίκ.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Γιλντιρίμ έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αλλαγή του συντάγματος και την καθιέρωση ισχυρά προεδρικού συστήματος, όπως διακαώς επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, όπου θα τεθεί ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Ενδεχόμενη αντικατάσταση του επί δεκαετίες επικεφαλής του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναμένεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες του Ερντογάν για την εξασφάλιση συμμαχιών που θα διευκολύνουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή