Μια διαφορετική έκθεση, ανθρωπιστικού περιεχομένου

Μια διαφορετική έκθεση, ανθρωπιστικού περιεχομένου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο μικρός μου ήλιος με ακολουθεί παντού και φωτίζει το μέλλον μου». Τα παραπάνω δεν είναι λόγια ερωτευμένου. Είναι το διαφημιστικό μότο φακού, με το όνομα Little Sun, που βασίζεται σε έναν ηλιακό συσσωρευτή και προορίζεται για ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς. Το Little Sun είναι ένα από τα δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες που εκτίθενται στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για τα ανθρωπιστικά θέματα. Συστήματα φωτισμού και καθαρισμού του νερού, κινητικής τηλεφωνίας και οπτικοακουστικών μέσων, κατασκευή κινητών ιατρικών μονάδων και κοντέινερ για καταυλισμούς, εξοπλισμός για διασώστες αποτελούν την «απάντηση» της βιομηχανίας στις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από πολεμικές συρράξεις και φυσικές καταστροφές.

«Ασφαλίζουμε εργαζόμενους από 550 ΜΚΟ ανά τον κόσμο», εξηγεί στην «Κ» ο Daniel Edmonds από την ασφαλιστική εταιρεία ClementsWorlwide. «Τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη μας έχουν μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έως σήμερα στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, στην Υεμένη, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν», λέει ο Stuart Smith της εταιρείας Ultimate Aviation, με έδρα τη Νότιο Αφρική. «Μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες, θα μπορέσουμε να επιχειρήσουμε και στη Συρία».

Λίγο παραπέρα, οι εκπρόσωποι της ινδικής εταιρείας Sunlite επιδεικνύουν τη νέα τους εφεύρεση: Μια φωτεινή μπάλα που δεν αλλοιώνεται μέσα στη θάλασσα, ώστε να γίνεται κανείς ορατός από τους διασώστες σε περίπτωση ναυαγίου… «Χάρη στα προϊόντα μας, χιλιάδες παιδάκια μπορούν να διαβάζουν τα μαθήματά τους, μολονότι ζουν σε καταυλισμούς και παραπήγματα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια».

Αντίστοιχα, η γαλλική εταιρεία Groupe Nutriset, με πολύχρονη παρουσία στον χώρο των βρεφικών τροφών, υπογραμμίζει τη συμβολή της στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Είμαστε οι πρώτοι που δημιουργήσαμε βρεφικές τροφές σε σκόνη μέσα σε αεροστεγείς συσκευασίες, που απευθύνονται σε νήπια από 6 μηνών έως 2 ετών, ενώ άλλα είναι κατάλληλα για εγκύους», εξιστορεί ο Bertrand Guillemot. Σε γειτονικό περίπτερο μια καναδική εταιρεία παρουσιάζει ένα νέο και καινοτόμο προϊόν, το οποίο καταπολεμά τη σιδηροπενία. «Το Lucky Iron Fish μπαίνει σε βραστό νερό και ύστερα από δέκα λεπτά απελευθερώνει τον αναγκαίο για τον οργανισμό σίδηρο», λένε οι εκπρόσωποι της εταιρείας. «Εχει διάρκεια ζωής 5 χρόνια και κοστίζει 25 δολάρια». Για κάθε θαυματουργό ψαράκι που πωλούν, δωρίζουν ένα ακόμα σε ΜΚΟ.

Πολλά περίπτερα εκπροσωπούν εθνικές κυβερνήσεις με μεγαλύτερη ή… μικρότερη παράδοση στη μεταναστευτική πολιτική. Πλάι στη Νορβηγία και στη Φινλανδία, συναντάμε το Μαρόκο, το Κατάρ και το Ισραήλ. Εντονη είναι η παρουσία της Τουρκίας, όχι μόνον μέσω των ΜΚΟ, αλλά και κρατικών φορέων, όπως οι Δήμοι, το τουρκικό Λιμενικό, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, τα διάφορα υπουργεία και, βέβαια, η γυναικεία φιλανθρωπική οργάνωση, «Kadin Kollari», που πρόσκειται στο κόμμα Ερντογάν, με επικεφαλής τη σύζυγο Ερντογάν… Η φωτογραφική έκθεση «Safe HarbourTurkey», υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προϊδεάζει τον επισκέπτη για το μήνυμα που στέλνουν οι τουρκικές αρχές. Παραθέτει λεπτομερώς τους πληθυσμούς στους οποίους η Τουρκία έχει αποδώσει άσυλο στο πέρασμα του χρόνου: πρόσφυγες από τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ και εκτοπισμένους Αφγανούς από τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1980, ακόμα και … 40 Εβραίους επιστήμονες, οι οποίοι έπειτα από προσωπική παρέμβαση του Αϊνστάιν στον Κεμάλ Ατατούρκ βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…

H Ελλάδα

Η απουσία της Ελλάδας από την έκθεση, όπου το «παρών» δίνουν όλες οι μεγάλες οργανώσεις, είναι αισθητή. «Η υποεκπροσώπηση της χώρας μας είναι λυπηρή», λέει στην «Κ» η Σοφία Ιωάννου, διευθύντρια επικοινωνίας του Solidarity Now, της μοναδικής ελληνικής οργάνωσης που συμμετείχε στη διοργάνωση με περίπτερο. «Είναι κρίμα, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη». Σύμφωνα με την οργάνωση, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση στις ελληνικές ΜΚΟ, με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για συμμετοχή. Ωστόσο η διοργάνωση θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστεί η αλληλέγγυα στάση εθελοντών, οργανισμών και πολιτών, φαινόμενο το οποίο συχνά πυκνά εκθειάζουν διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή