Κινέζες γιαγιάδες στο βιβλίο Γκίνες για τον χορό τους

Κινέζες γιαγιάδες στο βιβλίο Γκίνες για τον χορό τους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Μία κίνηση ρουά ματ έκαναν οι Κινέζες γιαγιάδες και τα κατάφεραν να μπουν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 31 χιλιάδες συμμετέχουσες κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ για τον μαζικότερο χορό σε πλατεία σε πολλαπλές τοποθεσίες. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης, 31.697 χορεύτριες στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και σε τέσσερις ακόμα πόλεις χάρισαν θέαμα με τις όμορφες κινήσεις τους και απέκτησαν επάξια μία θέση στο βιβλίο Γκίνες, το πρωί του Σαββάτου, κάνοντας τις χορογραφημένες φιγούρες τους όλες μαζί για περισσότερο από πέντε λεπτά. Μάλιστα, στο Πεκίνο το υπερθέαμα απόλαυσαν και οι εκπρόσωποι του βιβλίου των ρεκόρ μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο που μοιάζει με φωλιά πουλιού.

Γενικά, αξίζει να σημειωθεί, οι μεσήλικες αλλά και οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες συχνά καταλαμβάνουν τις πλατείες και τα πάρκα αλλά και άλλους δημόσιους χώρους και εξασκούνται στον χορό. Παρότι θεωρείται ένας υγιεινός τρόπος εξάσκησης του σώματος αλλά και κοινωνικοποίησης, αυτές οι παραστάσεις έχουν βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς οι περίοικοι διαμαρτύρονται για τη δυνατή μουσική. Ομως φαίνεται ότι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένες Κινέζες που έχουν μέσα τους τη χαρά της ζωής, αλλά η καλοπέραση φαίνεται να είναι ριζωμένη στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων και αυτό αποδεικνύεται από τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης. Ιζημα που βρέθηκε σε αγγείο, σε αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια Κίνα, αποκάλυψε ίχνη μιας συνταγής μπίρας πέντε χιλιάδων ετών, που μάλιστα συμπεριλάμβανε στοιχεία από Ανατολή και Δύση.

Η αρχαιολογική ανασκαφή προσφέρει τα παλαιότερα χνάρια ζυθοποιίας στην Κίνα και δείχνει ότι ακόμα και εκείνη την εποχή οι άνθρωποι είχαν κατακτήσει πολύ εξελιγμένες τεχνικές για να φτιάχνουν μπίρα, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceeding of the National Academy of Sciences.

«Η ανακάλυψη της βρώμης είναι κάτι το εξαιρετικό», επισημαίνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Τζιατζίν Ουάνγκ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο είναι το αρχαιότερο δείγμα βρώμης που έχουμε στην Κίνα. «Η συνταγή της μπίρας υποδεικνύει την ανάμειξη των κινεζικών και δυτικών παραδόσεων, βρώμη από τη Δύση και άλλα από την Κίνα». Η μελέτη, μάλιστα, υποδεικνύει ότι η βρώμη έφτασε στην Κίνα περίπου χίλια χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί, ενώ πιθανολογείται ότι χρησιμοποιείτο στη ζυθοποιία προτού γίνει μία από τις βασικές καλλιέργειες.

Η αρχαιολογική ανασκαφή στη Μιτζιάγια κοντά σε παραπόταμο του ποταμού Βέι στη βόρεια Κίνα περιλαμβάνει δύο τάφρους που χρονολογούνται ανάμεσα στο 3400 έως 2900 π.Χ. με πολλαπλά ευρήματα για την προετοιμασία και την αποθήκευση της μπίρας, αλλά και κάποια μαγειρεία όπου είναι πιθανό να προετοιμάζονταν σιτηρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή