Σκληροπυρηνικός ο νέος πρόεδρος Ιρανών «σοφών»

Σκληροπυρηνικός ο νέος πρόεδρος Ιρανών «σοφών»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Πρόεδρος της Συνέλευσης Σοφών του Ιράν εξελέγη χθες ο 89χρονος σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός αγιατολάχ Αχμάτ Τζανατί.

Η Συνέλευση των 88 μελών, που είναι αρμόδια για την ανάδειξη του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, εξέλεξε τον Τζανατί με 55 ψήφους. Ο Τζανατί, που κατέχει θέσεις στα ηγετικά όργανα του κράτους από 1979, είχε ζητήσει την καταδίκη σε θάνατο των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, μετά τις εκλογές του 2009, ενώ είχε καλέσει τους Ιρακινούς να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας, με στόχο τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2003.

Η εκλογή του αποδεικνύει ότι η σκληροπυρηνική μερίδα του ιερατείου συνεχίζει να ασκεί μεγάλη επιρροή, παρά την πρόσφατη συμφωνία της Τεχεράνης με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη χθεσινή διαδικασία ο Τζανατί επικράτησε του μετριοπαθούς Εμπραχίμ Αμινί και του συντηρητικού Μαχμούντ Χασεμί Σαρουντί, για να εκλεγεί στην προεδρία της Συνέλευσης.Ο πρώην πρόεδρος, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως πρόεδρος της Συνέλευσης, δεν υπέβαλε αυτή τη φορά υποψηφιότητα. Ο πρόεδρος της χώρας, που ανήκει και αυτός στη μετριοπαθή πτέρυγα του ιερατείου, Χασάν Ρουχανί, είναι μέλος της Συνέλευσης.

Μετά την εκλογή του ο Τζανατί επανέλαβε πρόσφατες δηλώσεις του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι η Συνέλευση πρέπει να παραμείνει «επαναστατική».

Οι κληρικοί στην επιτροπή των 88 μελών θητεύουν σε αυτή για οκτώ χρόνια, εφόσον έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο της χώρας. Η πραγματική ισχύς της Συνέλευσης πηγάζει από την αρμοδιότητά της να διορίζει τον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για κάθε κρατικό ζήτημα. Η Συνέλευση, όμως, είχε μόνο μία φορά ασκήσει την εξουσία της, διορίζοντας το 1989 τον αγιατολάχ Χαμενεΐ στη θέση του μέντορα και ηγέτη της ιρανικής επανάστασης του 1979, αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογή του Τζανατί αποδεικνύει την επιρροή που ασκεί στο όργανο ο Χαμενεΐ και την πρόθεσή του να διατηρήσει την υπερσυντηρητική σύνθεση της Συνέλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή