ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει τις πύλες για τους πρόσφυγες η Ισπανία

anoigei-tis-pyles-gia-toys-prosfyges-i-ispania-2135360

H Ισπανία άρχισε αυτήν την εβδομάδα να υποδέχεται πρόσφυγες που προέρχονται από καταυλισμούς στην Ευρώπη, την Τουρκία και τον Λίβανο και δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει 586 ανθρώπους έως τα μέσα Ιουνίου, έπειτα από μια δημόσια αντιπαράθεση που διήρκησε μήνες με επίκεντρο την «αδράνεια», όπως καταγγέλλεται, της συντηρητικής κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Είκοσι επτά πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Ερυθραία, αναμένεται να φθάσουν σήμερα από την Ιταλία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές υποδέχθηκαν περίπου 20 Σύρους κι Ιρακινούς χθες, οι οποίοι ήλθαν από την Ελλάδα, που είναι οι πρώτοι που φθάνουν στη χώρα από τον Νοέμβριο του 2015.

Το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι η Ισπανία θα υποδεχθεί συνολικά 586 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Σύρους και Ιρακινούς, έως τα μέσα Ιουνίου, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Μεταξύ αυτών, οι 285 θα έλθουν από τον Λίβανο, οι 150 από την Ελλάδα, οι 101 από την Τουρκία και 50 από την Ιταλία.

Σχεδόν 1,3 εκατομμύριο πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία και το Ιράκ αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 και το 1/3 και πλέον εξ αυτών το έκαναν στη Γερμανία.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να υποδεχθεί περισσότερους από 17.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο, όμως μόλις 17 έχουν μεταβεί έκτοτε στην χώρα. Οι ισπανικές αρχές αποδίδουν το φαινόμενο αυτό σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, ιδίως της Αριστεράς, και οργανώσεις κατήγγειλαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για την ολιγωρία που έχει επιδείξει.

Στα τέλη Απριλίου τέσσερις βουλευτές, ανάμεσά τους δύο από το κόμμα Podemos πραγματοποίησαν απεργία πείνας διάρκειας μίας εβδομάδας με στόχο να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το δράμα των προσφύγων.

Ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ντροπιάζει όλη την Ισπανία».