Παραμένουν υπό κατάληψη τα διυλιστήρια στη Γαλλία

Παραμένουν υπό κατάληψη τα διυλιστήρια στη Γαλλία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρόσβαση στις αποθήκες καυσίμων του Ντουσί-λε-Μιν στη Βόρεια Γαλλία αποκατέστησε χθες το πρωί η αστυνομία, απωθώντας μέλη του συνδικάτου CGT, που είχαν αποκλείσει τις εγκαταστάσεις, ενώ το συνδικάτο κήρυξε 24ωρη απεργία στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Νοζάν-συρ-Σεν, 100 χλμ. ΝΑ της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το ενδεχόμενο μπλακ άουτ είναι, όμως, περιορισμένο, καθώς το γαλλικό δίκτυο ηλεκτρικού είναι συνδεδεμένο με αυτά των γειτονικών χωρών. Τα συνδικάτα αντιδρούν στον νέο νόμο για μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμμάνουελ Βαλς, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Ο αποκλεισμός των πέντε από τα οκτώ διυλιστήρια καυσίμων της Γαλλίας, που συνεχιζόταν και χθες από μέλη των συνδικάτων CGT και FO, έχει προκαλέσει ελλείψεις σε κάποια πρατήρια, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να καταφύγει στα στρατηγικά αποθέματα για πρώτη φορά μετά το 2010. Οι Αρχές, όμως, επιμένουν ότι η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων –ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε καύσιμα για τρεις μήνες– γίνεται για προληπτικούς λόγους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να σημειωθούν ουσιαστικές ελλείψεις. Ο αποκλεισμός των αποθηκών καυσίμων του Ντουσί είχε προκαλέσει ελλείψεις στα πρατήρια της περιοχής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να περνούν στο γειτονικό Βέλγιο για να γεμίσουν τα οχήματά τους.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν, όμως, στις μετακινήσεις επιβατών τρένων εξαιτίας της χθεσινής απεργίας του προσωπικού. Η αντιπαράθεση μεταξύ του προσκείμενου στο κομμουνιστικό κόμμα συνδικάτου CGT και του φιλοκυβερνητικού CFDT σήμανε ότι η χθεσινή απεργία δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, καθώς μόλις 10,6% του προσωπικού συμμετείχε σε αυτή, όπως ανέφερε η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF.

Την αποφασιστικότητα του συνδικάτου CGT επανέλαβε, όμως, χθες σε δηλώσεις του ο γενικός του γραμματέας Φιλίπ Μαρτινέζ. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις χωρίς διακοπή έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Μαρτινέζ.

Οι αποκλεισμοί διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων οδήγησαν τον πετρελαϊκό κολοσσό Total, που διαχειρίζεται πέντε από τα διυλιστήρια, να απειλήσει την Τρίτη με αναστολή περαιτέρω επενδύσεων εντός Γαλλίας.

«Αν οι εργαζόμενοι θεωρούν καλό να κρατούν το βιομηχανικό κεφάλαιο της χώρας σε ομηρεία, με αιτήματα άσχετα με την εταιρεία, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αξίζει να επενδύουμε εδώ», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή