Το προφίλ του νέου ηγέτη των Ταλιμπάν

Το προφίλ του νέου ηγέτη των Ταλιμπάν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέχων ιερωμένος, ειδικός του ισλαμικού δικαίου και βετεράνος των Ταλιμπάν είναι ο νέος ηγέτης του τζιχαντιστικού κινήματος, που ανέλαβε χθες τα ηνία, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του προκατόχου του μουλά Μανσούρ, ο οποίος σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ορίστηκε αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν με απόφαση του ανωτάτου συμβουλίου του κινήματος (σούρα), το οποίο συνεδρίασε σε «ασφαλή περιοχή, στο Αφγανιστάν», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Εμίρ αλ Μομινίν Σεΐχ ουλ Κουράν», που σημαίνει «διοικητής των πιστών, λόγιος του Κορανίου». Υπαρχηγοί του ορίστηκαν ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ηγέτης του διαβόητου τρομοκρατικού δικτύου, που έχει πραγματοποιήσει πλήθος αιματηρών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ, και ο μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του μουλά Ομάρ. Σε αντίθεση με τους νεότερους υπαρχηγούς του, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν δεν προέρχεται από το επιχειρησιακό σκέλος του κινήματος και δεν έχει στρατιωτικές δάφνες. Ωστόσο, η πολιτική πείρα και το θεωρητικό του κύρος τον αναδεικνύουν σε παράγοντα που υπόσχεται να συσπειρώσει γύρω του το κίνημα, το οποίο γνώρισε αρκετές εσωτερικές τριβές μετά τον θάνατο του μουλά Ομάρ και την ανάθεση της ηγεσίας στον μουλά Μανσούρ.

Ο Αχουντζάντα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι περίπου 60 ετών, προέρχεται από την περιοχή Κανταχάρ, λίκνο των Ταλιμπάν στο Νότιο Αφγανιστάν, και ανήκει στη ισχυρή φυλή των Νουρζάι. Υπήρξε στενός συνεργάτης του μουλά Ομάρ από τα πρώτα χρόνια που το κίνημα κατέλαβε την εξουσία, το 1996, και τη διατήρησε μέχρι να ανατραπεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, τον Δεκέμβριο του 2001. Μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την Καμπούλ, εγκαταστάθηκε σαν πρόσφυγας στο Νότιο Πακιστάν, όπου έγινε ιμάμης σε τζαμί, ενώ σύντομα ανέλαβε επικεφαλής των δικαστικών υποθέσεων στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του κινήματος.

Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι αν η μεταβίβαση της ηγεσίας στον Αχουτζάντα θα διευκολύνει ή θα δυσκολέψει τις προσπάθειες του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι να φέρει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα εδώ και 15 χρόνια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αφγανού πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ κάλεσε τον Αχουτζάντα να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, τονίζοντας ότι «η πολιτική διευθέτηση είναι ο μόνος δρόμος», αν και δεν παρέλειψε να τον απειλήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα έχει την τύχη του Μανσούρ».

Η πρώτη ένδειξη ήρθε λίγες ώρες μετά τον διορισμό του νέου ηγέτη και μόνο ενθαρρυντική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε εναντίον πούλμαν που μετέφερε δικαστικούς υπαλλήλους δυτικά της Καμπούλ, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον τέσσερις να τραυματιστούν. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι επρόκειτο για την προαναγγελθείσα εκδίκηση του κινήματος για την πρόσφατη εκτέλεση έξι φυλακισμένων μελών του κινήματος, με απόφαση της κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν έχουν σημειώσει σοβαρές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης ύστερα από την απόσυρση του σημαντικού μέρους των νατοϊκών δυνάμεων, το 2014, και σήμερα ελέγχουν μεγαλύτερο τμήμα της χώρας από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την ανατροπή τους από τις αμερικανικές δυνάμεις και την εσωτερική αντιπολίτευση της Βόρειας Συμμαχίας, το 2001. Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα θεωρείται από αναλυτές υποστηρικτής των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Γκάνι, αλλά η όποια επιλογή πρέπει να επικυρωθεί από τη «σούρα», κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή