«Το ISIS βρίσκει άνοιγμα στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης»

«Το ISIS βρίσκει άνοιγμα στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα απειλή για την Ευρώπη δείχνει να αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες στις λιβυκές ακτές, καθώς το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους προσπαθεί να διεισδύσει στο σύστημα παράνομης διακίνησης μεταναστών που έχει στηθεί στα παράλια της Λιβύης, αναφέρει ρεπορτάζ του CNN στη βορειοαφρικανική χώρα. Το ISIS προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική, στέλνοντας μαχητές στην Ευρώπη μέσω του λιβυκού πυρήνα του, ανέφερε ανώνυμα στο CNN Λίβυος διακινητής, ο οποίος όπως δηλώνει προσεγγίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος. «Ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους, άοπλοι, φορώντας αμερικανικά ρούχα και φέροντας χαρτιά στα αγγλικά, έτσι ώστε να δείχνουν ως συνηθισμένοι μετανάστες και να μην εγείρουν καμιά υποψία» δήλωσε ο Ισμαήλ Σουκρί, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Λιβύης, τονίζοντας ότι αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί θα ενισχυθεί το σενάριο να πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου και όχι περί μεμονωμένων περιστατικών. «Η εκμετάλλευση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Αφρική είναι απλά θέμα χρόνου», δήλωσε ανώνυμα στο CNN διπλωμάτης δυτικής χώρας, τονίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας από πλευράς των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω του κλεισίματος της βαλκανικής μεταναστευτικής οδού, βρίσκονται αυτή τη στιγμή έγκλειστοι στη Λιβύη. Η βορειοαφρικανική χώρα την ίδια στιγμή παραμένει βυθισμένη στο χάος, μαστιζόμενη από βία, οικονομική αβεβαιότητα και ελλείψεις στις βασικές ανάγκες των κατοίκων της. Την εξουσία διεκδικούν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, πράγμα που καθιστά την καταπολέμηση του ISIS εξαιρετικά δύσκολη. Τέλος στον διχασμό επιδιώκει να δώσει η νέα κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαρά, η οποία αποβλέπει στην ένωση του λιβυκού λαού κάτω από την εξουσία της, στηριζόμενη από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που αντιμάχονται το Ι.Κ., οι οποίες είναι διατεθειμένες να την προμηθεύσουν με όπλα αν καταφέρει να ενισχύσει την ενότητα στη χώρα.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την εκκόλαψη του συγκεκριμένου παρακλαδιού του ISIS από τα τέλη του 2014 μέσω μιας μικρής αεροπορικής βάσης στο σικελικό νησί Παντελερία. Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει σήμερα το ένα δέκατο της λιβυκής ακτογραμμής. Ανδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων επιχειρούν σε εγγύτητα με τις παραλιακές περιοχές που ελέγχει το Ι.Κ., επιδιώκοντας να ενώσουν αντιμαχόμενες ένοπλες ομάδες Λιβύων ενάντια στο ISIS. Οι κινήσεις αυτές έρχονται επίσης με σημαντική καθυστέρηση, καθώς ο διχασμός στη Λιβύη έχει οξυνθεί, και το Ι.Κ. έχει αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη χώρα.

Η νωθρή αντίδραση των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης, θυμίζει την αντίστοιχη αδράνεια που επιδείχθηκε όταν η εξτρεμιστική οργάνωση εδραίωσε την εξουσία της σε αρκετές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, την περίοδο της μεγάλης επέκτασής της, το καλοκαίρι του 2014. Η γεωγραφική τοποθεσία της Λιβύης κρύβει όμως επιπλέον κινδύνους και απειλές για τη Δύση. Η πελώρια ακτογραμμή της απέχει μέσω πλεούμενου μονάχα λίγες ώρες από τον ευρωπαϊκό Νότο, πράγμα που τον καθιστά πλέον εξαιρετικά ευάλωτο στην εισχώρηση ισλαμιστών τρομοκρατών στα εδάφη του. Τέλος, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά το πετρέλαιο, καθώς βασίζουν σημαντικό μέρος της προμήθειάς τους στα διυλιστήρια της βορειοαφρικανικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή