Για διπροσωπία κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου

Για διπροσωπία κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Για διπροσωπία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επειδή αρνούνται να χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τις παραστρατιωτικές ομάδες των Κούρδων της Συρίας (YPG), τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί επέκταση του εκτός νόμου κουρδικού ΡΚΚ. «Είναι απαράδεκτο» για τις ΗΠΑ να φορούν οι στρατιώτες τους εμβλήματα του YPG, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, αφότου δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες με άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να φορούν στους ώμους τους τα αρχικά των Κούρδων της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει τους Κούρδους της Συρίας ως παρακλάδι του ΡΚΚ, το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Ουάσιγκτον. «Αν λένε ότι δεν βλέπουν το YPG και αυτήν την οργάνωση ως εξίσου τρομοκρατική, τότε πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι διπροσωπία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη διάρκεια συνόδου του ΟΗΕ στην Αττάλεια. Ηδη η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί για το ζήτημα στην Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς σχετικά, ο Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αρνήθηκε να απαντήσει και απέδωσε τις φωτογραφίες στις προσπάθειες των ειδικών δυνάμεων να ενσωματωθούν στο ντόπιο περιβάλλον για να προστατευθούν.

Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην Τουρκία επιζητεί μια ταχεία μίνι αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να μπορέσει ο πρόεδρος Ερντογάν να ενισχύσει εκ νέου την κομματική του δραστηριοποίηση. Ο Ερντογάν, ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ, υποχρεώθηκε να διακόψει τους δεσμούς του με το κόμμα και να παραιτηθεί από ηγέτης του όταν έγινε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους συνταγματικούς κανόνες, που επιβάλλουν ο πρόεδρος να είναι πολιτικά ουδέτερος. Τώρα όμως το ΑΚΡ φιλοδοξεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος για να μπορέσει ο Ερντογάν να γίνει πρόεδρος, ο οποίος θα διατηρεί σχέσεις με το κόμμα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο στην εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με πηγές του ΑΚΡ. Η προαναφερθείσα επιχείρηση ακολουθεί το σχέδιο του Ερντογάν για ενίσχυση των εξουσιών του και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικού. Επειδή όμως το ΑΚΡ δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία, φαίνεται ότι προσανατολίζεται πλέον στη μίνι αναθεώρηση, για την οποία μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή