Το G7 υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης

Το G7 υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για την καχεξία της διεθνούς οικονομίας και την υποστήριξή τους σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης εκφράζουν οι ηγέτες της ομάδας του G7 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, που ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Σίμα της Ιαπωνίας.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη και κάτω από τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες», τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι ηγέτες των επτά ισχυρών βιομηχανικών κρατών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία), επισημαίνοντας την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες.

Πληθωρικό σε ευχές, αλλά πενιχρό σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, το τελικό ανακοινωθέν συγκαλύπτει τις αντιθέσεις που σημάδεψαν τη σύνοδο, την οποία φιλοξένησε το απομονωμένο θαλάσσιο θέρετρο, διάσημο για τις καραβίδες και τα μαργαριτάρια του. Στον ένα πόλο των άτυπων «στρατοπέδων» που τείνουν να διαμορφωθούν τοποθετείται ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο οποίος ακολουθεί πολιτική τόνωσης της ενεργού ζήτησης με ευέλικτη νομισματική πολιτική και παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη. Στο απέναντι άκρο παρατάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που επιμένει στην ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι διαβουλεύσεις των Επτά κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και την απειλή του Brexit στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα, μέχρι τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλεί για την παγκόσμια υγεία η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Στο πολιτικό επίπεδο, ξεχωρίζουν η καταδίκη της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και η τοποθέτηση των Επτά υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα – τοποθέτηση η οποία, αν και δεν κατονομάζει, σαφώς στρέφεται εναντίον της Κίνας. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ εάν επισκεφθεί τη Βρετανία, παρά τις σκληρές εκφράσεις που αντάλλαξαν πρόσφατα οι δύο πολιτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή