Νέο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Λιβύης

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοικτά της Λιβύης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ναυάγιο σημειώθηκε χθες στα ανοικτά της Λιβύης, με τα συνεργεία διάσωσης να κάνουν λόγο για 350 ανθρώπους στο νερό και τα σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης να έχουν διασώσει 130. Είναι το τρίτο πολύνεκρο ναυάγιο σε τρεις ημέρες, καθώς η βελτίωση του καιρού έχει πολλαπλασιάσει τον διάπλου της Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ, «σαφώς βελτιωμένη» είναι η ελληνοτουρκική συνεργασία στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δύναμης, Γερμανό αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν.

«Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν Ελληνες και Τούρκοι αξιωματικοί στο σκάφος διοίκησης. Είναι αξιωματικοί με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, που καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο πολύ καλά, συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά φυσικά εκπροσωπούν τις θέσεις των χωρών τους», είπε ο Κλάιν. «Αυτό που έχουμε παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες είναι μια αισθητά βελτιωμένη, ορατά βελτιωμένη, συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα εδώ χωρικά ύδατα», είπε ο Κλάιν.

Στην επιχείρηση, που επισήμως ονομάζεται Standing NATO Maritime Group 2, μετέχουν σκάφη επτά χωρών. Τα ελληνικά σκάφη παραμένουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά σκάφη στα τουρκικά και τα σκάφη των υπολοίπων περιπολούν και στα δύο.

Σε αντίθεση με την πολυεθνική επιχείρηση «Σοφία», που επιτηρεί στα ύδατα ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη, τα πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν έχουν εντολή να σταματούν τις λέμβους των προσφύγων, ή να στέλνουν ομάδες που επιβιβάζονται σε αυτές, αλλά να ενημερώνουν το αρμόδιο λιμενικό.

Η ανάπτυξη των νατοϊκών σκαφών έχει συμπέσει με τη μείωση των προσφυγικών ροών. Φέτος τον Απρίλιο έγιναν 12.358 διασχίσεις του Αιγαίου, αντί 27.358 τον περυσινό Απρίλιο. «Φυσικά, οι μειωμένοι αριθμοί οφείλονται κυρίως στην επιτυχία των πολιτικών χειρισμών και στα στρατηγικά μέτρα, αλλά και εμείς με την αποστολή μας, επίσης παίζουμε κάποιο ρόλο» είπε ο αντιναύαρχος Κλάιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή